Prvi skokovi održani prije 9 godina u organizaciji jajačkih raftera

Podijeli članak:

Prvi skokovi sa jajačkog vodopada održani su davne 2013. godine. Na prijedlog tadašnjeg Upravnog odbora Rafting kluba “Jajce”, na čijem čelu se nalazio Zoran Marjanović, a Upravni odbor činio Mumin Keljalić, Admir Haseljić, Kilim Adnan i Faruk Kahrić, donešena je odluka kojom se željelo ući u projekat revijalnih skokova s vodopada.

Prijedlog je predstavljen načelniku općine Jajce Edinu Hozanu, te je prijedlog naišao na oduševljenje načelnika koji je isti prihvatio i stavio se na raspolaganje kako bi ideja bila sprovedena u djelo.

Prve revijalne skokove s vodopada organizirao je, 15.6.2013. godine, Rafting klub “Jajce” uz podršku općine Jajce i općinskog načelnika Edina Hozana. Cilj projekta bio je da skokovi postanu tradicionalni i sastavni dio jajačke turističke ponude. Danas, devet godina poslije, skokovi s vodopada postali su tradicionalni i s revijalnih skokova prerasli su u takmičarske.

Rafting klub “Jajce” pobrinuo se da pronađe dovoljno hrabre momke koji su bili spremni učestvovati u prvim revijalnim skokovima s vodopada. Prvi revijalni skok izveo je Sanel Duvnjak iz Zenice, a poslije je izvedeno još devet skokova, među kojima su bili Sanel Selman, Vladan Popović i Mustafa Hodžić.

Rafting klub “Jajce” obezbijedio je svu opremu neophodnu za bezbjedno skakanje skakača (Darko Baković Kefa besplatno ronio i donio opremu od “Buk” Banja luka), a prije skokova ronjenjem je prekontrolisano dno predviđeno za skok.

 

Potrebno je napomenuti da se Rafting klub “Jajce” odrekao organizacije skokova s vodopada u ime JU Agencija za kulturno- povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca na čijem čelu je bio direktor Huso Hadžić, koji je od ove manifestacije napravio reprezentativnu turističku ponudu općine Jajce.

Svjetski prvak u Jajcu

O jajačkim skokovima pisali su brojni domaći elektronski i štampani mediji, ali i oni iz drugih dijelova svijeta. Skokovi s vodopada Plive predstavljaju jednu od najzanimljivijih i najatraktivniji skakaonica u ovom dijelu Evrope, a prethodnih šest takmičenja pratilo je više od 20.000 posjetilaca.

Ova manifestacija iz godine u godinu prerasta u značajan sportsko-turistički događaj u regionu, koja na jedinstvenoj lokaciji okupi najbolje skakače iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Brojni regionalni skakači skokove s vodopada ocijenili su kao najizazovnijim u regiji. U skokovima u Jajcu učestvao je i deveterostruki svjetski prvak u skokovima s visina, Orlando Duque iz Kolumbije.

 

Ovogodišnji, sedmi međunarodni skokovi s vodopada bit će održani 13. avgusta/kolovoza.

 

 

(Jajce Online/Foto i video: Amir Bašimamović)

 

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...