Prvakinja Švedske u karateu porijeklom iz Jajca: Voli BiH, a za borbe se priprema uz hitove Halida i Dubioze kolektiv

Podijeli članak:

Ivana Jakešević je prvakinja Švedske u obje karate asocijacije JKA (Japan Karate Assocoation) i WKF (World Karate Federetion).

Članica je reprezentacije ove zemlje. U nedjelju je u Karlstadu osvojila zlato i postala prvakinja Švedske u WKF. Osim toga, prošle sedmice okitila se s oba zlata u Oslu u Norveškoj u dvije klase 16 i 17 godina, kao i 18 i 20 godina na ”JKA Norwey”. Sedmicu prij e toga ova nadarena karatistkinja dotakla je vrh na Solna-Stockholm WKF – Kup Švedske.

Ivanin trener je njen otac Danijel. Za naš portal prenio je dio ove sjajne priče.

”Ivana ima 16 godina, rođena je u Malmeu. Nastupa za Švedsku, ali obožava BiH. Ja sam iz Jajca, a majka joj je iz Sarajeva. Ljeti trenira u Jajcu KK Kumite gdje je nekada njen djed Tomo Jakešević, učenik i prijatelj velikog rahmetli Salke Ćurića, osnovao prvi Karate klub Jajce 1972. godine”, kazao je za SC otac i Ivanin trener – Danijel Jakašević.

Dodaje kako je u septembru bila 2. na svijetu u JKA asocijaciji WSKA u Portu.

”Kad god osvoji medalju oblači majicu da se vidi Jajce, a u autu pred takmičenje sluša Halida Bešlića i Dubiozu kolektiv kako bi se pripremila. Ivana i djed Tomo voljeli bi da svjetsko srebro posvete rahmetli Salki Ćuriću treneru Karate kluba Bosna Sarajevo i reprezentacije bivše Jugoslavije, a švedsko zlato pokojnom Luki Popoviću – nekadašnjem predsjedniku Karate Saveza Bosne i Hercegovine”, tvrdi  Danijel.

Jakešević naglašava kako je u nedjelju na takmičenju još jedna karatistkinja iz BiH osvojila zlato u drugoj kategoriji. Riječ je o Edni Džebić iz Velike Kladuše.

”Danas živi u Geteborgu. U Švedskoj su od nekadašnjih bh. karatista danas treneri svojih klubova i Azem Baraković iz Bijeljine, Vojo Kraljević iz Ilijaša i Mostarac Jasmin Šabanac. Sva trojica na takmičenjima uvijek prilaze i daju savjete Ivani. To je sjajan  prizor”, zaključio je Danijel Jakešević.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Reporteri skopske Televizije Telma otkrili su i mjesto gdje je zakopan Panče Žežovski, ubijeni...

Ljekar trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić izgubio je bitku za život. Priča o doktoru...

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.