Search
Close this search box.

Prvak Evrope Ismail Barlov: Treme nisam imao, bitno mi je bilo vrijeme

Podijeli članak:

Paraplivačka reprezentacija Bosne i Hercegovine vratila se s Evropskog prvenstva u Portugalu, gdje su naši natjecatelji ostvarili vrhunske rezultate. Dva imenjaka, dva Ismaila, članovi Plivačkog kluba Spid, predstavili su našu zemlju na najbolji mogući način. U veoma jakoj konkurenciji, Ismail Barlov je u disciplini 50 metara prsno osvojio zlatnu medalju i tako postao prvak Starog kontinenta.

Vrhunski rezultati naših natjecatelja na ovom prvenstvu iznenađenje su samo za one koji ne prate vrijedan i mukotrpan rad Paraplivačke reprezentacije.

Ismail Barlov i njegov trener Amel Kapo ovim su povodom bili gosti Dnevnika 2 Federalne televizije.

Kao 13-godišnji prvak Evrope, Barlov je istakao kako je dao sve od sebe da postigne dobar rezultat, nakon jakih treninga koje je imao. Njegov trener dodaje kako je rezultat, u neku ruku, bio i očekivan, s obzirom na dobre pripreme koje su obavili u Splitu sa svjetskim prvakom Dinom Sinovčićem.

“Naši mali budući šampioni su učili od najboljih, imali su najbolje trenere, na treninzima su postizali odlična vremena, tako da smo mi to i očekivali, jer medalje se osvajaju na treningu, a na takmičenje samo odeš da ih uzmeš”, istakao je Kapo.

Iako je u finalu bio s najboljima, Barlov kaže kako nije imao tremu te da mu ne znači to s kim se takmiči, već mu je bitno da popravi svoje vrijeme, jer se samo tako pravi bolji rezultat i osvajaju nagrade.

Kapo dodaje kako su se treme oslobađali na raznim regionalnim takmičenjima.

“Kada dođemo na neko veliko takmičenje, više možda ja imam treme nego sami plivači. Oni nisu, praktično, ni svjesni svojih rezultata, jer ostaviti iza sebe jednog evropskog prvaka sa prošlog evropskog takmičenja, jednog viceprvaka s paraolimpijade u Tokiju, jednog čovjeka kojem je ovo već osmo Evropsko prvenstvo – dječak od 13 godina da ih pobijedi, i to jako dobro, to je fantastično”, naglasio je Kapo.

Kapo je istakao i predstojeća takmičenja: Svjetsku seriju u Berlinu, Paraolimpijadu krajem augusta, ali i domaće takmičenje Sarajevo open, koje je kvalifikaciono za naredno Svjetsko prvenstvo u Singapuru naredne godine.

U Berlinu će nastupiti najbolji paraplivači svijeta, a među njima i dva Ismaila. Kad je u pitanju Paraolimpijada, Kapo napominje kako je fantastično da imamo dječaka Ismaila Barlova, koji je sa samo 12 godina ostvario A normu, što je jako rijedak slučaj i u svijetu.

“Šta možemo očekivati na Paraolimpijskim igrama? Prije svega, da uživamo, jer živimo svoj san, a ubijeđen sam da će Ismail dati sve od sebe da zastava Bosne i Hercegovine bude ponovo na mjestu gdje treba biti, jer mi u Bosni i Hercegovini radimo fantastične stvari, nisu to samo neke crne teme. Ima i mnogo lijepih stvari”, poručio je Kapo.

 

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...