Prva liga Crne Gore vrijedi 25 miliona eura, Premijer liga BiH i dalje prilično ispred

Telekom Prva liga, nacionalno klupsko fudbalsko takmičenje Crne Gore, u ovom trenutku vrijedi 25 miliona eura, dok je reprezentativac Stefan Savić, član Ateletico Madrida.

Telekom Prva liga, nacionalno klupsko fudbalsko takmičenje Crne Gore, u ovom trenutku vrijedi 25 miliona eura, dok je reprezentativac Stefan Savić, član Ateletico Madrida.

Telekom Prva liga Crne Gore broji deset klubova, u kojoj nastupa 235 fudbalera, od čega su 21 stranci, odnosno 8,9 odsto. Prosječna starost igrača je 24,7 godina.

Kada su u pitanju klubovi, najvrijedniji sastav ima šampion Budućnost iz Podgorice, čija je vrijednost 4,4 milion eura, dok je vrijednost igračkog kadra nikšićke Sutjeske 3,78 miliona eura. Lijevi bek Budućnosti Nemanja Sekulić, vezista Sutjeske Branislav Janković i štoper Iskre Miloš Drinčić su prema podacima “Transfermarkta“, specijalizovanog internet portala za tržišne vrijednosti fudbalera, najvrijedniji igrači lige, a procijenjeni su na po 350.000 eura.

Prema analizi portala “Transfermarkt“, Telekom Prva liga Crne Gore rangirana je na 43. mjestu na listi najvrijednijih evropskih liga. Vrijednija je od nacionalnih šampionata Finske, Islanda, Estonije, Farskih Ostrva, Andore, Sjeverne Irske, ali iza nacionalnih šampionata Luksemburga, Kosova, Moldavije, Gruzije, Albanije.

Od zemalja regiona, najbolje plasirana je Prva liga Hrvatske na 16. mjestu, Super liga Srbije, na 19. mjestu, Prva liga Slovenije zauzima 31. poziciju, dok je Premijer liga BiH na 33.

Reprezentativac Crne Gore i član Atletiko Madrida Stefan Savić najvrijedniji je crnogorski fudbaler. Savić, koji je od strane Fudbalskog saveza Crne Gore već godinama proglašavan za najboljeg, prema procjeni “Transfermarkta“, košta 25 miliona eura. Savić je standardan u odbrani Atletica i kapiten je reprezentacije Crne Gore.

Kada su u pitanju ostali fudbaleri iz crnogorske reprezentacije, Adam Marušić iz Lacija vrijedi sedam miliona eura, dok je Stevan Jovetić, igrač Monaka procijenjen na 6,5 miliona. Od ostalih reprezentativaca Crne Gore, popularnih “hrabrih sokolova“, Sead Hakšabanović, ofanzivac Norčepinga vrijedi četiri miliona, a Nikola Vukčević, vezista Levantea, 2,5 miliona eura.

Kada su u pitanju transferi fudbalera iz crnogorske lige, rekord drži Marko Bakić, danas fudbaler Muskrona. Njega je Mogren 2012. godine prodao Torinu za tri miliona eura. Da je budvanski klub u tom periodu itekako dobro poslovao, potvrđuje i transfer Petra Grbića iz Mogrena u Olimpiakos 2011. godine. Vrijednost transfera iznosila je milion eura.

Osim Mogrena, Zeta je takođe primjer dobre transfer politike. Ovaj klub je 2005. godine Olimpiakosu prodao Marića za milion eura, da bi dvije godine kasnije Darko Marković prešao iz Zete u Pahtakor za 700 hiljada eura.

KOMENTARI