Protesti u Banjoj Luci: Novinari pozvali vlast da odustane od kriminalizacije klevete

Podijeli članak:

Novinari iz Republike Srpske, ali i dio predstavnika opozicionih stranka danas su se okupili na protestima u Banjaluci kako bi pozvali poslanike u NSRS i vlast u RS-u da ne glasaju za zakon koji će kriminalizovati klevetu. Današnja sjednica NSRS počinje u 10 sati.

Član kluba novinara iz Banjaluke i urednik portala Capital Siniša Vukelić zahvalio se kolegama na podršci i upozorio.

“Veliki broj kolega je došao da nas podrži u našoj borbi protiv kriminalizacije klevete. Prije dvije decenije RS je samo u jednom zakonu bila ispred zemalja regiona, čak ispred FBiH. Danas, više od dvije decenije kasnije, vlast hoće da nam uzme jedinu stvar koja je bila ispred drugih, želi da kriminalizuje klevetu. Vlast RS je okrenula leđa UN-u, Vijeću evrope, OEBS-u, Udruženju novinara BiH i poručila “ne interesuje nas šta vi mislite, želimo zaštitit svoje interese jer se bojimo činjenica i istine”, kaže Vukelić.

Dodao je da su tu danas prije početka sjednice NSRS koja počinje u 10 sati da poruče poslanicima da ne glasaju za krininalizaciju klevete.

“Ovo je privid demokratije, bio je privid javnih rasprava. Ostao je problem u krivičnom porcesu koji se može povesti protiv svakog građanina ako na FB napišete da je direktor zaposlio svastiku. Ako to kažete u kafani, možete za to odgovarati. Da vam bude zaplijenjena imovina, bićete prisiljeni da prodate auto da platite kaznu. Zato poziv narodnim poslanicima, odbacite ovaj zakon. Poziv i Vladi da povuku ovaj zakon sa dnevnog reda. Građanima poroučujemo da je ovo naša borba. Šta je sljedeće, pravo na liječenje, na obrazovanje…” pita se Vukelić.

(N1)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...