Protest Dobojlija zbog odluke CIK-a da ne potvrdi izbore, blokiran MP Doboj-Maglaj

Odblokiran je magistralni put Doboj-Maglaj, koji je blokiralo nekoliko stotina građana Doboja, nezadovoljnih odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da ne potvrdi izborne rezultate u ovom gradu.

Put je odblokiran nakon što je gradonačelnik Boris Jerinić zamolio okupljene da se mirno i dostojanstveno ponašaju, te najavio borbu svim pravnim sredstvima.

Više stotina građana Doboja okupilo se oko 10.00 časova na magistralnom putu Doboj-Maglaj, u dobojskom naselju Vila, noseći transparente “Pravda za Doboj”, “Kome smeta razvoj Doboja”, “Ne želimo da budemo novi Mostar”, “Doboj iznad svih”, “Zašto smo mi slučaj?”.

Podsjetimo, CIK BiH nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su 17. novembra zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji je dostavljen CIK-u.

U zahtjevu se traži da budu smijenjeni aktuelni predsjednik i članovi Gradske izborne komisije, da CIK u Doboju formira nezavisnu izbornu komisiju, da u ponovljenim izborima bude onemogućen rad svim predsjednicima i članovima biračkih odbora kod kojih su uočene izborne nepravilnosti.

Oni su zatražili da ponovljene izbore prate nezavisne organizacije i da na biračkim mjestima bude postavljen video-nadzor.

BHRT