Prostorni plan povučen s dnevnog reda zbog Plivskog jezera I rudnika zlata

Podijeli članak:

Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Središnja Bosna 2005. – 2025.godina, koji je jučer trebao biti razmatran po skraćenom postupku, na prijedlog premijera KSB Tahira Lende povučen je s dnevnog reda nakon što su iz Kluba Hrvata u Saboru najavili da će ući u proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajući Sabora Josip Kvasina kazao je da su sporni bili amandmani SDA koji se tiču određenih uvrštavanja u Prostorni plan na području Jajca, Travnika i Fojnice.

“Mi smo stajališta da su u proceduri pripreme ovog dokumenta sudjelovale sve općine i nije nam jasno što je onda problem. Kod dva amandmana bilo je spornih stvari i imajući u vidu da bi prijedlog, ako dođe do glasovanja, mogao biti usvojen, najavili smo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa. U međuvremenu, kad smo došli do te točke, Klub SDA je tražio stanku, razmotrili su čitavu situaciju i predsjednik Vlade je odlučio povući točku s dnevnog reda u pokušaju da se stvari razjasne. Ako bude potrebe, mi možemo zasjedati i donositi pravovaljane odluke i nakon izbora jer nam mandat traje sve do objave konačnih rezultata izbora u Službenim novinama BiH”, rekao je Kvasina.

Koji su amandmani bili sporni pojasnio je Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova KSB.

“Jedan amandman odnosio se na Jajce, u pitanju je Plivsko jezero, odnosno jedan dio na granici linije gradnje oko kojega se lokalne vlasti nisu usuglasile. Drugi je BBI rudnik zlata u Bakovićima, kao i nekoliko mini hidroelektrana koje su u fazi potpisanih ugovora a nisu realizirane. Kao Vlada i resorno ministarstvo ne smijemo sebi dozvoliti da ih brišemo iz Prostornog plana do isteka ugovora jer bi kantonu nanijeli štetu”, rekao je Šečibović i dodao kako je tehnička procedura izrade Prostornog plana dovršena.

“Bili smo strpljivi, ovaj najznačajniji dokument za Kanton vraćali smo s Vlade puno puta, a u pitanju su mali detalji koji nisu usuglašeni, odnosno po nama jesu usuglašeni. Interesi lokalnih zajednica i Vlade KSB ostali su na dvije strane i puno je bolje da ovaj dokument povučemo, pričekamo i razgovaramo i da na kraju on bude na zadovoljstvo svih. Na stanci smo u Klubu SDA usuglasili da nam nije u interesu da namećemo bilo što, nego da se dogovorimo, jer ovo je dokument svih općina”, kazao je Šečibović.

(akta.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...