Search
Close this search box.

Prošlo je 15 godina od smrti Žana Marolta, Maca ga se prisjetio riječima: “Zar je nada u tome da sve prođe?”

Podijeli članak:

Velikan bh. glumišta Žan Marolt preminuo je na današnji dan prije 15 godina, a prisjetio ga se i Dragan Marinković Maca citirajući Mešu Selimovića.

Marinković je na društvenim mrežama podijelio Maroltovu fotografiju uz citat Meše Selimovića: “Sve će proći, ali, kakva je to utjeha? Proći će i radost, proći će i ljubav, život. Zar je nada u tome da sve prođe? Dragi Žan. Počivaj u miru”.

Marolt je preminuo 11. jula 2009. godine nakon duge i teške bolesti. Bio je stalni glumac Kamernog teatra 55, a istovremeno i jedno od omiljenih lica bh. filma.

Imao je zapažene uloge u predstavama kao što su “Buba u uhu”, “Umri muški”, “Kidaj od svoje žene”, “Ujak Vanja” te u brojnim filmovima i televizijskim serijama, među kojima su “Mliječni put”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Viza za budućnost” i posljednja serija u kojoj je glumio “Lud, zbunjen, normalan”.

Godine 1997. je za ulogu u TV filmu “Elvis” osvojio nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je u francuskom gradu Anžeru proglašen i najboljim mladim glumcem Evrope.

Manje je poznato da se u mladosti bavio sportom te da je kao mlađi junior bio prvak BiH i treći u Jugoslaviji u disciplini bacanje kladiva, ali je nakon povrede njegova sportska karijera završena.

 

(Klix.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Danas u našoj zemlji sunčano vrijeme uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne...

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...