Proslava u dolini Neretvice: Mini hidroelektrane se neće graditi

Podijeli članak:

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući proslavu konačne pobjede naroda doline Neretvice protiv gradnje mini hidroelektrana na ovoj prelijepoj rijeci.

Proslava u avgustu na lokaciji Lukšijski most

Proslava će se održati 13. 8. 2023. godine na lokaciji Lukšijski most, u organizaciji udruženja “Neretvica – pusti me da tečem”, uz muzički program, hranu i piće. Udruženje će poslati pozive pravnim licima i kako kažu “bratskim organizacijama koje su od prvog dana uz nas”. Nakon prvih saznanja o planovima izgradnje čak 15 mini hidrocentrala na rijeci Neretvici tokom 2005. i 2006. godine aktivisti ovog udruženja su uradili konkretne korake u cilju zabrane njihove izgradnje.

– 1.6.2020. godine bez kalkulacija, bez straha, izašli smo i blokirali most u Goranskom Polju. Dokaz da smo bili u pravu je i činjenica da su raskinuti koncesioni ugovori. Tri godine nam je trebalo da dokažemo ono što smo od prvog dana znali, ali sistem je spor – kaže Safet Sarajlić. Tog dana na mostu okupilo se najmanje hiljadu mještana, ali i aktivista iz Bosne i Hercegovine, podržani ritmovima benda Dubioza Kolektiv.

“Sa nama se nemojte igrati”

Na masovnim protestima te godine građani i građanke su poslali jasnu poruku – “Sa nama se nemojte igrati. Male hidroelektrane na Neretvici izgradit ćete preko nas mrtvih!”

Uporna pravna borba rezultirala je “padanjem” jedne dozvole za drugom, da bi na kraju bio raskinut i koncesioni ugovor. Time su aktivistički napori urodili plodom, a borba za Neretvicu je postala uzor za brojne druge aktivističke grupe koje pokušavaju odbraniti rijeke širom BiH.

Inače, Neretvica je rijeka koja izvire nedaleko od vrha Vitreuša na 1.510 metara nadmorske visine. Neretvica, jedna od glavnih pritoka poznate rijeke Neretve, protiče kroz 62 naselja i preko 100 zaseoka u općini Konjic. Ulijeva se u Jablaničko jezero kod Buturović Polja, i pitka je u većini svog toka.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...