Prosječna starost stanovnika BiH je 41,8 godina, a 1992. godine iznosila je 30,2 godine

Podijeli članak:

Britanska platforma Our World in Date objavila je podatke o prosječnost starosti stanovnika država u svijetu u 2021. godini, koji pokazuju ogromnu razliku od čak 40 godina između država s najvećom i najmanjom prosječnom dobi stanovnika.

Vatikan, sjedište Pape i Katoličke crkve je ujedno i država sa najstarijom dobi svojih stanovnika. Prosječna dob stanovnika Vatikana je 57,7 godina. Na drugoj strani se nalazi afrička država Niger kod koje je prosječna starost stanovnika svega 14,5 godina.

Globalni prosjek za 2021. bio je 30, prema statistici koju je prikupila platforma Our World in Data koju podržava Univerzitet Oxford. Interaktivna mapa dostupna je na stranici ourworldindate.com.

Foto: dailymail.co.uk

Dailymail.co.uk

U Vatikanu, gotovo svih od 800 stanovnika su svećenici i časne sestre kojima je papa ili papinska vlast dodijelio državljanstvo jer su bili utjecajni ili značajni za katoličanstvo, što povećava starost stanovništva.

Nakon Vatikana slijede Monako (54,5 godina), otok Sveta Helena u Atlantskom okeanu (50,9), Japan (48,4) i Italija (46,8). Portugal (45), Njemačka (44,9) i Grčka (44,7) svi su rangirani među prvih 20 za najstarije stanovništvo, prenosi Klix.ba.

Na suprotnom kraju ljestvice, nakon Nigera, najmlađe stanovništvo imaju Srednjoafrička Republika (14,7), Čad (15) i Mali (15,1).

Takve brojke rezultat je Afrike kao najbrže rastućeg kontinenta na svijetu, prema podacima Ujedinjenih naroda. Od sada do 2050. očekuje se da će se više od polovine globalnog rasta stanovništva dogoditi u Africi.

Niger, koji ima najmlađe stanovništvo na svijetu, ima najveću stopu nataliteta u svijetu, s prosječnom ženom koja ima 7,2 djece, prema Population Reference Bureau.

Bosna i Hercegovina je 2021. godine imala prosječnu starost stanovnika 41,8 godina, a prema procjeni 2050. godine prosječna starost stanovnika Bosne i Hercegovine će iznositi 49,3 godine. Prosječna starost stanovnika naše domovine 1992. godine iznosila je 30,2 godine.

Što se tiče regije, prosječna starost u Srbiji je 42,9 godina, Hrvatskoj 43,7, Crnoj Gori 38,2 godine, Albaniji 37,3 godina, Sjevernoj Makedoniji 38,3 godine i Sloveniji 43,2 godine.

Najmlađe stanovništvo ima Kosovo čija prosječna starost 2021. godine je iznosila svega 30,5 godina. To je ujedno i najmlađe stanovništvo ako se gleda Europa.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...