Prosječna plaća porasla za četiri marke, a troškovi života za 16 maraka

Podijeli članak:

Sindikalna potrošačka košarica za lipanj u Republici Srpskoj iznosi 2472,29 KM i veća je za 16 maraka u odnosu na prethodni mjesec. Prema podacima Saveza sindikata RS-a, sindikalnu košaricu prosječna plaća pokriva s gotovo 52 posto.

Četveročlane obitelji u Republici Srpskoj najviše novca troše na prehranu, i to 1118 KM mjesečno, za stanovanje i komunalne usluge ode 614 KM, za prijevoz se izdvaja 225 KM te za tekuće održavanje kućanstva 133 KM. Nabava obuće i odjeće u lipnju je stajala 186 KM.

– Prosječna neto plaća u Republici Srpskoj isplaćena u lipnju iznosi 1284 KM i veća je za četiri KM u odnosu na prosječnu neto plaću isplaćenu u svibnju – precizirali su iz Sindikata.

Podsjećaju da je najveća prosječna plaća u Republici Srpskoj u lipnju isplaćena u oblasti informacija i komunikacija i iznosi 1683 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu plaću dobili su radnici u građevinarstvu – 950 KM. Niske prosječne plaće u lipnju primili su radnici zaposleni u oblasti prometa i skladištenja – 970 KM te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo – 1024 KM.

S druge strane, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za lipanj 2023. godine iznosi 2768,40 KM. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za travanj 2023. iznosila je 1233 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku).

Minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,54%. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,53%. A kako žive umirovljenici? Kako bi sastavio kraj s krajem, umirovljenik u BiH pomno planira svaki trošak.

Unatoč rastu, mirovine im nisu dovoljne. – Ne može se bez pomoći djece, ne može. Ja i moja gospođa, da nemamo pomoć djece, potpuno bismo nastradali – kaže jedan od umirovljenika.

 

 

(vecernji.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...