Jajce Online
GLOBUS

Proruski čelnik Hersona, grada koji je pod paljbom Ukrajinaca, pobjegao glavom bez obzira u Rusiju: ‘Od tamo izdajica snima poruke o pobjedi, a da u nju vjeruje ne bi pobjegao iz grada u udobni ruski hotel‘

Na okupirani Herson od početka tjedna traje ukrajinski protunapad, a čelnik okupiranog grada kojega je postavila Moskva zaprašio je u sigurnu Rusiju i od tamo snima video poruke praveći se da je i dalje u Ukrajini.

Kirill Stremousov, kojeg su Rusi imenovali zamjenikom šefa vojno-civilne uprave Hersona, objavio je tako redoviti video za ruske novinske kuće u državnom vlasništvu, no brzo je razotkrivena njegova lokacija. Stremeusov je u govoru rekao da Herson više nikad neće biti nacistički, misleći tu na Ukrajinu koju Rusi stalno uspoređuju s nacistima i nacističkim režimom.

Novinar Bilda Julian Ropcke geolocirao je objavu Kirila Stremusova i ustvrdio da je nastala u Rusiji u Voronježu, a ne u Hersonu kojega Ukrajinci tuku sa svih strana. 

“Toliko je uvjeren u rusku pobjedu da je iz predostrožnosti snimku napravio u hotelu u Rusiji”, piše Julian Ropcke.

I bloger iz Ukrajine Sergej Sternenko navodi kako je Stremeusov pobjegao iz Hersonu te da snima svoje izjave u luksuznom hotela Mariott u Voronježu, gradu koji se može vidjeti u pozadini snimke. 

 – Izdajica Ukrajine i kolaboracionista Stremousov je pobjegao iz Hersona i kaže da će Herson zauvijek ostati ruski … od Voronježa do Rusije – napisao je.

Ukrajinske snage počele su u ponedjeljak 29. kolovoza napadati Putinove trupe duž široke fronte oko Hersona s ciljem da odsjeku ruske snage uz rijeku ili ih barem natjeraju da ostave velike količine streljiva i opreme ako budu prisiljeni spašavati glavu vodenim putem. Ratna izvješća pokazuju intenzivnu ukrajinsku raketnu vatru, koja cilja ruske položaje duž pritoka Dnjepra, rijeke Ingulec. Na tom području Ukrajinci su koncentrirali velik dio svog najboljeg topništva i američkih raketnih bacača HIMARS i MLRS. Neprijatelj pokušava povući rezerve s lijeve obale Dnjepra”, rekla je Natalia Humeniuk, glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Jug ukrajinske vojske, na brifingu u utorak.

– To se pokazalo nemogućim, dodala je, “jer smo pažljivo i precizno radili na tim mostovima: oni su glavne prometne arterije preko Dnjepra, postali su neprohodni za tešku opremu.”

“Možda će nastaviti pokušavati postaviti pontonski prijelaz, ali cijelo područje gdje se to može napraviti također je pod našom vatrenom kontrolom i bit će pogođeno”, dodala je Humeniuk.

Povezane vijesti

Hoćemo li ostati gladni? Situacija sa žitaricama nije bila ovako dramatična u posljednjih deset godina: ‘Rat u Ukrajini samo je jedan od razloga…‘

admin

Jedna poruka u mobitelu može je strpati u zatvor, no naš novinar uspio je stupiti u kontakt s hrabrom Irankom. Donosimo mučan razgovor: Ako se više ne javim, molim vas…

admin

Pojavila se snimka na kojoj navodni Prigožinov odvjetnik na portu Europskog parlamenta donosi jeziv ‘poklon‘. Poruka se nadovezuje na nedavni slučaj smaknuća

admin