Promovisana knjiga ‘Mane i vrline’ fra Ivana Šarčevića

Podijeli članak:

Petog dana Festivala duhovne poezije i muzike Plivske omahe 2022. promovisana je knjiga “Mane i vrline” fra Ivana Šarčevića, a razgovor s autorom vodio je fra Drago Bojić.

Za ovu promociju i razgovor s autorom vladalo je veliko interesiranje što govori o važnosti ovog štiva kao i samog autora i promotora. Oni koji nisu prisustvovali i ne znaju sta su propustili, a koji jesu, sigurno bi zažalili da nisu poslušali ova dva umna čovjeka.

Ova knjiga zbir je kolumni objavljivanih u mjesečniku Vjesnik Franjevačkoga samostana sv. Luke iz Jajca. Kako autor kaže: »Polazište za ova fragmentarna razmatranja dva su uvida: siromaštvo odnosa, te činjenica da kako starimo, u većini, ne postajemo bolji, nego izopačeniji, pretvorniji, grešniji.

Ova dva uvida, siromaštvo odnosa i izopačivanje kao ponovni pad, polazište su i nit vodilja ovih fragmentiranih razmatranja, kolumni o ljudskim krepostima: razboritosti, pravednosti, jakosti i umjerenosti, šire kazano o ljudskim vrlinama i manama, kao i o njihovoj povezanosti i ostvarenju s teološkim krepostima vjere, nade i ljubavi kako nam ih posreduje i od nas traži Isusovo evanđelje.

Fra Ivan Šarčević bosanski je franjevac, teolog i publicist. Predaje pastoralnu teologiju i katehetiku na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...