Search
Close this search box.

Promocija knjige “Ani Radošević, poetesa pokreta” i predstava “Drama o Mirjani i ovima oko nje”

Podijeli članak:

U salonu Doma kulture večeras će se održati promocija knjige “Ani Radošević, poetesa pokreta” autorice Saide Mustajbegović. Događaj počinje u 18:00 sati, a promotori knjige su Hasan Zahirović i sama autorica Saida Mustajbegović. Fotografije za ovu priliku napravio je Samir Zahirović.

Saida Mustajbegović je istaknuta istraživačica, pripovjedačica i pjesnikinja. Studirala je sociologiju, novinarstvo i književnost u Sarajevu. Njena profesionalna karijera uključuje rad kao novinarka, kolumnistkinja i urednica u brojnim bosanskohercegovačkim medijima, a trenutno se fokusira na društvena i humanistička istraživanja. Mustajbegović istražuje transgeneracijske traume i narative u kulturnim obrascima Balkana te utjecaje angažirane umjetnosti od perioda između dva svjetska rata do danas. Piše prozu i poeziju, u kojima se bosansko društvo prepliće s umjetničkim utjecajima. Također se bavi dokumentarnim filmom i živi u Sarajevu.

Knjiga “Ani Radošević, poetesa pokreta” je biografsko djelo koje donosi priču o devet decenija života Ani Rajs Radošević, izuzetne balerine, koreografkinje, operne rediteljke i suosnivačice sarajevske avangardne grupe Collegium Artisticum 1939-1941. Ani Radošević, rođena 1915. godine u Češkim Buđejovicama, došla je na prostore Kraljevine Jugoslavije u vrijeme kada se fašizam širio Evropom. Pridružila se sarajevskim umjetnicima koji su prvi pružili otpor fašizmu putem umjetnosti. Nakon toga, sa baletankama i knjigom poezije otišla je na prve ratne linije. Poslije rata, aktivno je učestvovala u izgradnji kulturnih institucija.

Ova knjiga je svjedočanstvo o važnosti angažmana umjetnika u najmračnijim vremenima dvadesetog stoljeća. Ani Radošević bila je suosnivačica sarajevske avangardne grupe Collegium Artisticum, članica Kazališta narodnog oslobođenja koje je igralo na prvim borbenim linijama, a u Jajcu tokom drugog zasjedanja AVNOJ-a osnovala je srednju baletsku školu u Beogradu Lujo Davičo. Sudjelovala je u obnovi baletske i operne scene u ratom razrušenom Beogradu, radeći kao koreografkinja i kasnije kao operna rediteljka. Na prestižnim svjetskim opernim scenama surađivala je s velikanima poput oskarovca Franca Zeffirellija i Raymonda Rouleaua. Njen angažman u umjetnosti trajao je i nakon njenog profesionalnog povlačenja, a neki programi su izvođeni i nakon njene smrti 2004. godine u Beogradu.

Takmičarska predstava: “Drama o Mirjani i ovima oko nje”

Nakon promocije knjige, u 19:00 sati u dvorani Doma kulture bit će izvedena takmičarska predstava “Drama o Mirjani i ovima oko nje” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tekst drame napisao je Ivor Martinić, a režiju potpisuje Nermin Hamzagić. Dramaturgiju je radila Asja Krsmanović, scenografiju Sabina Trnka, kostimografiju Irma Saje, dok je muziku komponovao Enes Zlatar. Producent predstave je Miroljub Mijatović, a izvršni producent Denis Krdžalić. Inspicijent je Abidin Čolaković.

Glavne uloge tumače:

  • Mirjana – Snežana Vidović
  • Veronika – Tamara Miličević-Stilić
  • Violeta – Faketa Salihbegović-Avdagić
  • Simon – Enes Salković
  • Grozdana – Selma Mehanović
  • Jakov – Saša Handžić
  • Ankica – Uranela Agić
  • Lucio – Benjamin Bajramović

Predstava traje 75 minuta.

“Drama o Mirjani i ovima oko nje” je priča o ženi u četrdesetim godinama koja se suočava s otuđenošću i egzistencijalnim brigama ljudi oko sebe. Mirjana ima samo kćer, godine, sjećanja i stan koji mrzi. Njen život obilježava osjećaj praznine i borba sa svakodnevnim problemima srednje klase. Ova drama je slika o nama, o propaloj srednjoj klasi i o malom, običnom životu u kojem nema velikih događaja, ali ima velikih osjećaja.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U splitu je noćas eksplodirala istinska bomba, tačno u ponoć – Ivan Rakitić je...

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih harmonikaša u regionu, umijećem ruši stereotipe o harmonici, a...

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...