Promocija knjiga dr. Amira Klike u Ključu: Historija, kultura i humanitarna pomoć u fokusu

Podijeli članak:

Općina Ključ je jučer bila domaćin promocije knjiga “Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994.” i “Jajce 1992: Opsada i Odbrana Kraljevskog Grada,” čiji je autor dr. sc. Amir Kliko. Ovo značajno događanje privuklo je brojne posjetitelje i istaknute goste te je bilo obilježeno humanitarnim gestom usmjerenim prema liječenju sugrađanina Muhameda Nukića.

Promociju su predvodili dr. sc. Jasmin Medić i general Fikret Ćuskić, dok je moderiranje događaja povjereno Azimiru Burziću. Ovaj skup je bio izvanredna prilika za raspravu o ključnim događajima tijekom ratnih godina u Bosni i Hercegovini i istraživanju opsade grada Jajca 1992. godine.

Naročito se ističe da je Institut za Istraživanje Zločina Protiv Čovječnosti i Međunarodnog Prava Univerziteta u Sarajevu objavio knjigu Amira Klike pod naslovom “Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994. godine.” Ovom prilikom, dr. Kliko se zahvalio Općini Ključ na organizaciji promocije upriličene na godišnjicu oslobođenja općine.

– Zahvaljujem se Ključanima i Krajišnicima iz drugih mjesta koji su prisustvovali promociji. Zahvaljujem se i mojim prijateljima promotorima koji su odvojili cijeli dan i učinili naporan put od Sarajeva do Ključa i nazad. Svojim besplatnim angažmanom doprinijeli su Muhamedovom liječenju, rekao je dr. Amir Kliko.

Dodao je i da će Općina Ključ otkupiti određeni broj primjeraka knjiga, a novac će biti uplaćen Muhamedu za liječenje. Osim toga, u Ključu je ostavljeno dovoljno knjiga kako bi ih u narednim danima mogli kupiti svi oni koji nisu mogli prisustvovati promociji. Knjige će prodavati Udruženje veterana Odreda Policije za Specijalnu Namjenu Bosna 5, a zainteresirani se mogu obratiti Denisu Nukiću.

This slideshow requires JavaScript.

Dr. Amir Kliko je osoba s impresivnim akademskim dostignućima, doktorirao je 2017. na Odsjeku za Historiju Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Od 2003. do 2009. godine radio je na Institutu za Historiju Univerziteta u Sarajevu, a od tada je bio zaposlenik u Institutu za Istraživanje Zločina Protiv Čovječnosti i Međunarodnog Prava Univerziteta u Sarajevu.

Njegova najnovija knjiga, “JAJCE 1992: Opsada i Odbrana Kraljevskog Grada,” pruža cjelovit prikaz ovog ključnog razdoblja u povijesti grada Jajca, čija se opsada i odbrana pretvorila u simbol snage duha i solidarnosti njegovih stanovnika tijekom teških vremena.

Najvažnije od svega, treba napomenuti da svi prihodi od prodaje knjiga idu u humanitarne svrhe, konkretno za liječenje Muhameda Nukića, čime se promocija knjiga pretvara u nesebičan čin dobrote i pomoći bližnjem.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...