Search
Close this search box.

Proljeće u Rumuniji: Očaravajući dvorci i magične šume koje oduzimaju dah

Podijeli članak:

Transilvanija, često dovođena u vezu s grofom Drakulom, očarava turiste svojim nevjerovatnim dvorcima i magičnim šumama. Značenje samog imena, “preko šuma”, odražava historijsku sliku ove oblasti, koja je kroz stoljeća bila prekrivena gustim šumama. Erdelj, kako se Transilvanija također naziva, često je bila samostalna teritorija između Mađarske i Rumunije, a integrirana je u rumunsku državu tek 1918. godine.

U centru turističke ponude Transilvanije nalaze se impozantna imanja, a proljeće, kada priroda postaje zelena i magična, čini Rumuniju savršenom destinacijom, piše B92.

Dvorac Brašov oduševljava posjetioce svojim srednjovjekovnim znamenitostima, poput gradskog trga, Crne crkve i Strade Sfori. Sam dvorac Brašov ima bogatu historiju, sa srednjovjekovnim četvrtima, citadelom i starim kulama. Postoje tradicionalne prodavnice i restorani.

Dvorac Bran, poznat kao Drakulin dvorac, smješten je na vrhu stijena, a iako je historija zamka obavijena misterijom, često se dovodi u vezu s likom grofa Drakule iz Stokerovog romana.

 

Dvorac Sibinj, smješten u gradu Sibiju, odiše aristokratskom elegancijom i predstavlja centar rumunske kulturne scene, s bogatom historijom i secesijskim fasadama.

Dvorac Peleš, lociran u Sinaji, predstavlja nekadašnji dom rumunskih monaha i kralja Karla I. Impresivna arhitektura ovog dvorca, izgrađenog od kamena, cigle, mermera i drveta, sadrži više od 160 soba, bogate kolekcije umjetničkih djela i oružja.

Ovi dvorci ne samo da pružaju uvid u bogatu historiju Rumunije već i očaravajuće putovanje kroz vrijeme. Svaki od njih ima svoju jedinstvenu priču, odražavajući raznovrsnost kulturne i historijske baštine Transilvanije.

View this post on Instagram

A post shared by Женя (@slimline__)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...