Projektom “Marka građanin, marka općina” do bolje infrastrukture

Lokalne vlasti u Bužimu pokrenule su u protekloj godini projekat pod nazivom “Marka građanin, marka općina”, a cilj svega je da se zajedničkim snagama osiguraju neophodna sredstva za izgradnju i modernizaciju infrastrukture.

Načelnik ove općine Mersudin Nanić ističe kako je Bužim decenijama zapostavljen od strane viših razina vlasti kada se radi o izgradnju putne mreže, ali i druge potrebne infrastrukture, zbog čega su, u saradnji s građanima, odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

“S ponosom mogu kazati da su naši građani do sada u okviru naše akcije uplatili 750.000 maraka i to je iznos za koji smo povećali općinski budžet. Isto toliko sredstava izdvojiće lokalne vlasti iz predviđenih grantova i sve ćemo uložiti u sanaciju i izgradnju preko osamdeset putnih pravaca koji su u jako lošem stanju”, istakao je Nanić.

Prema riječima Suvada Šahinovića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Bužimu, ovakav primjer saradnje građana i lokalnih vlasti jedinstven je u Bosni i Hercegovini.

“Nisam čuo da negdje ima sličan primjer da građani na dobrovoljnoj osnovi izdvajaju sredstva po principu pola-pola kako bi se uradili važni projekti. Mi pokazujemo koliko volimo svoj grad, jer u biti sve ove projekte trebalo bi da finansira država, a ne građani, jer oni već taj novac daju kroz poreze i brojne državne namete”, kazao je Šahinović.

Također, jedna od strateških prednosti općine Bužim jeste da nema kreditnih zaduženja i to je svrstava u red rijetkih lokalnih zajednica bez zaduženja.

Zbog toga u ovoj općini ozbiljno razmišljaju i o velikom kreditnom zaduženju kojim bi krenuli u izgradnju kanalizacione mreže koja Bužimu nedostaje, a procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi oko 10 miliona maraka.

 

 

(nezavisne)