Proizvođači otkrili koliko treba izdvojiti za montažnu kuću od 100 kvadrata

Podijeli članak:

Jeftine montažne kuće uvijek su roba koja se prilično dobro prodaje. Koliko smo spremni pronaći slobodnu parcelu, maknuti se od grada i sagraditi kuću, npr. montažnu?

Stručnjaci kažu da se tako može uštedjeti u novcu i dobiti na kvadratu. Ekološka održivost, lako i učinkovito zagrijavanje i hlađenje objekta, brzina i građenje po mjeri, uz cijenu i do tri puta manju od cijene kvadrata stana, samo su neke od prednosti montažnih kuća.

Zapad je to odavno prepoznao, a posljednjih godina montažne kuće postaju sve popularnije i u BiH, prenosi Večernji list.

Pozitivni brojevi

Da je potražnja za montažnim objektima sve veća, potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Bilježe rast uvoza materijala za izgradnju ovih objekata, koji se odražava kako u kilogramima materijala tako i u cijeni.

– Prošle godine uvezeno je robe u vrijednosti iznad 8,230.000 KM, dok je vrijednost ukupno uvezene robe 2021. godine iznosila nešto više od 4,814.000 KM. Ovi podaci pokazuju kako povećanje uvoza tako i poskupljenje samog materijala, ali i dalje uvjerljivo najviše uvozimo iz Turske – kazali su početkom godine iz UIO-a BiH.

Prema podacima UIO-a, BiH je tokom prošle godine u inostranstvo izvezla montažnih kuća u vrijednosti od 130,8 miliona KM, i to najviše u Njemačku.

Uvezli smo montažne kuće u vrijednosti od 8,23 miliona KM

Kad je riječ o uvozu, lani su u BiH iz inostranstva stigle kuće u vrijednosti od 8,23 miliona KM, uglavnom iz Turske i Italije. Podaci za ovu godinu još su pozitivniji.

Naime, proizvođači montažnih kuća iz BiH tokom proteklih devet mjeseci u inostranstvo su plasirali ove proizvode u vrijednosti od 104,92 miliona KM, što je gotovo 11 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

U istom periodu prošle godine montažnih kuća izvezeno je u vrijednosti od 93,74 miliona KM. Prema podacima UIO-a BiH, ove godine za proizvođače montažnih kuća najpopularnije je bilo njemačko, hrvatsko i austrijsko tržište.

Za razliku od izvoza, podaci UIO-a pokazuju da su ove godine iz inostranstva u BiH stigle montažne kuće u vrijednosti od 6,25 miliona KM, dok su za njih godinu prije bh. građani izdvojili 5,46 miliona KM.

Sekretar Udruge šumarstva i prerade drva u Gospodarskoj komori RS-a Igor Andrić rekao je za Glas Srpske da u RS sve više poduzeća počinje s proizvodnjom montažnih. Jer potražnja je sve veća.

– Montažne kuće su mnogo jeftinije od zidanih, zbog čega se sve više ljudi, kako kod nas tako u svijetu, odlučuje upravo za njih – kazao je Andrić.

Sve veća potražnja

Montažne kuće su, kažu proizvođači, povoljne, ekološke, tople i za kratko vrijeme useljive, a trajanje materijala je oko 100 godina.

Vlasnik kompanije koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća “Roleks” iz Omarske Milenko Rosić kazao je da kvadratni metar s temeljem u prosjeku košta oko 1050 KM.

– Potražnja je mnogo veća u odnosu na prošlu godinu, a općenito, ove kuće su iz godine u godinu sve traženije. Mnogi građani se vraćaju iz inostranstva i žele ovakve kuće – rekao je nedavno Glasu Srpske Rosić.

jeftine montažne kuće

Rolex montažna kuća
Jeftine montažne kuće uvijek su bile roba koja se dobro prodaje

Jedini problem u poslovanju im, kako kaže, pravi to što manjka radne snage, zbog čega se ne mogu okrenuti izvozu u inostranstvo. Dodao je da brzina završetka kuće ovisi o kvadraturi.

Prema njegovim riječima, za kuće do 100 kvadrata vežu se ugovorom od 90 dana. A, nekada budu i prije gotove. Građani se najčešće odlučuju za kuće do 50 kvadrata.

Pune ruke posla

Pune ruke posla imaju i u banjolučkom poduzeću “Berić”.

– U posljednje vrijeme, kako su skočile cijene struje, drva, plina…, vlada veliko zanimanje za niskoenergetske kuće. Jer su one utopljene i nemaju vlagu te se prave od najsavremenijih materijala – rekao je vlasnik ove firme Dragan Berić.

Nakon pandemije koronavirusa, kako kaže, mnogi su se okrenuli prirodi pa ovakve kuće prave na selu.

Dodao je da se cijene nisu mnogo mijenjale. Tako je za kuću od 100 kvadrata u prosjeku potrebno odvojiti od 70.000 do 90.000 KM.

Stabilizirale su se, kako kaže, i cijene materijala, ali problem s nedostatkom radne snage je konstantan.

 

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...