Program obilježavanja 22. februara/veljače Dana općine Jajce

Podijeli članak:

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas da svojim prisustvom uveličate sadržaje koji će biti upriličeni u povodu obilježavanja 22. februara/veljače Dana općine Jajce. Datum je ovo prvog pisanog pominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva, poručuju iz Općine Jajce.

Svečanost obilježavanja Dana općine Jajce počinje u petak, 17.2.2023. godine otvaranjem 8. međunarodnog košarkaškog kupa kraljevskog grada za dječake rođene 2009. godine i mlađe. Na turniru učestvuju dvije reprezentacije U-14 i šest košarkaških ekipa. Za pobjednika 8. po redu turnira nadmetat će se ekipe: domaćin KK „Vodopad“ Jajce, U-14 Reprezentacija Bosne i Hercegovine kao branilac titule, KK „Budućnost“ Bijeljina, KK „Sava“ Beograd, U-14 Reprezentacija Crne Gore, KK „Cerak“ Beograd, KK „Realway“ Sarajevo, te KK „Igokea“ Aleksandrovac. Svečano otvorenje turnira bit će upriličeno u petak, 17.2.2023. godine s početkom u 19 sati susretom između domaćina KK „Vodopad“ Jajce i U-14 Reprezentacije BiH. Turnir se igra u Gradskoj sportskoj dvorani Jajce, a organizator i domaćin je Košarkaški klub „Vodopad“ Jajce. Finalne utakmice igraju se u nedjelju 19.2.2023. godine.

Svečanost se nastavlja još jednim sportskim događajem. Treći po redu međunarodni šahovski turnir „Jajce Open 2023“ u organizaciji Šahovskog kluba Jajce igra se u nedjelju, 19.2.2023. godine u Hotelu „Turist ‘98“ s početkom u 10:30 sati. Turnir se igra po švicarskom sistemu u 9 kola s tempom igre od 12 minuta + 3 sekunde po igraču. Na turniru učestvuje 110 igrača, Turnir se rejtinguje za RAPID rejting listu FIDE.

Uz Dan općine Jajce bit će otvorene i tri izložbe:

  • svečanost otvaranja Izložbe „Tradicionalne kuće i gospodarski objekti na području općine Jajce“, autora Tvrtka Zrile bit će upriličena u ponedjeljak, 20.2.2023. u 18 sati u Domu kulture Jajce,
  • KUD „Jajce“ i ove godine organizuje izložbu u čast Dana općine Jajce pod nazivom „Jajcu s ljubavlju“ koja će biti otvorena u prostorijama Društva u utorak, 21.2.2023. godine u 19 sati,
  • izložba „Jajce u fotografijama od 1950. do 1975. godine“ autora Ibrahima Korića i Mehmeda Korića bit će otvorena u srijedu 22.2.2023. godine u prostorijama Općine Jajce s početkom u 10 sati.

Centralna svečanost bit će upriličena u srijedu, 22.2.2023. godine u 10 sati kada će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti uručena prigodna priznanja. Svečana sjednica održat će se u Velikoj sali Općine Jajce, a prethodit će joj polaganje cvijeća na spomen-obilježja.

Odlukom Općinskog vijeća Jajce 22. februar/veljača na području općine Jajce je neradni dan.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...