Program javnih investicija i priprema za popis poljoprivrede podržavaju ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Podijeli članak:

Savjet ministara Bosne i Hercegovine jučer je usvojio Program javnih investicija institucija Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2025. godine. Ovaj program, koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora, ima za cilj podršku u planiranju i donošenju kvalitetnijih investicionih odluka.

Program omogućava bolje korištenje budžetskih sredstava i pristup stranim izvorima finansiranja, te predstavlja osnovu za izradu kapitalnih rashoda institucija Bosne i Hercegovine. Za pomenuti period, planirano je ukupno 279 projekata čija vrijednost iznosi 2,619,66 miliona KM.

Od te ukupne vrijednosti, jedna milijarda i 315,23 miliona KM odnosi se na 133 projekta koji su već u fazi implementacije, 64,76 miliona KM na 23 odobrena projekta, dok je milijarda i 239,67 miliona KM namijenjena za 123 kandidovana projekta.

U okviru programa, vrijednost projekata koji direktno pridonose socioekonomskom razvoju, a koji su svrstani u Program javnih investicija, iznosi milijardu i 31,21 milion KM, dok je vrijednost ostalih projekata milijardu i 588,44 miliona KM.

Od ukupne vrijednosti svih projekata, 2,069,42 miliona KM se odnosi na ulaganja u kapitalne projekte, dok je 550,24 miliona KM namijenjeno za ulaganja u institucionalne projekte.

Ministarstvo finansija i trezora će objaviti Program javnih investicija / Razvojno-investicijski program institucija Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2025. godine na svojoj internetskoj stranici u roku od 10 dana.

Također, na jučerašnjoj sjednici, Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio je Odluku o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu Akcionog plana za pripremu, provedbu i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini za period od 2023. do 2026. godine. Ova odluka je usvojena na prijedlog Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Prethodno je usvojena Informacija o potrebi pripreme, provedbe i diseminacije rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini za period od 2023. do 2026. godine.

Odlukom o formiranju Interresorne radne skupine za izradu Akcijskog plana za pripremu, provedbu i diseminaciju popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini za period od 2023. do 2026. godine, u kojoj sudjeluju sve relevantne institucije u Bosni i Hercegovini, definirane su glavne aktivnosti, nositelji njihove provedbe te rokovi za sve faze u procesu pripreme, provedbe i diseminacije rezultata popisa poljoprivrede.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine ima zadatak uskladiti usuglašeni Akcijski plan za pripremu, provedbu i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini za period od 2023. do 2026. godine, te ga dostaviti Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na usvajanje.

Važno je napomenuti da je posljednji popis poljoprivrede u SRBiH proveden 1960. godine, te da je Bosna i Hercegovina trenutačno jedina zemlja u Europi koja nema osnovne strukturne podatke o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nije provela sveobuhvatni popis poljoprivrede. Pokretanje aktivnosti u pripremi novog popisa poljoprivrede odražava ispunjavanje prioriteta iz Sporazuma o europskom partnerstvu, koji naglašava potrebu jačanja prikupljanja i obrade poljoprivrednih statističkih podataka u skladu s standardima i metodologijama EU-a.

Ove inicijative uključujući Program javnih investicija i popis poljoprivrede, imaju za cilj unaprijediti ekonomski razvoj i pružiti relevantne informacije za planiranje i donošenje odluka u Bosni i Hercegovini.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...