Produžene mjere u RS, sve više zaraženih u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i I. Sarajevu.

Republički štab za vanredne situacije produžio je dosadašnje mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane koronavirusom (KOVID 19) u Republici Srpskoj do 18. marta. Na sjednici Štaba istaknuto je da je pogoršana epidemiološka situacija u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Kako je saopšteno, Štab je izdao naredbu gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije u gradovima i opštinama gdje je pogoršana epidemiološka situacija, da hitno preuzmu sve mjere iz svoje nadležnosti po pitanju suzbijanja širenja koronavirusa i da o tome, u narednih 48 časova, obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Republički štab za vanredne situacije u narednih nekoliko dana organizovaće sastanke sa svim komandantima gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije na kojima će oni izvjestiti Republički štab o preuzetim mjerama i aktivnostima na suzbijanju pandemije koronavirusa na teritoriji opština i gradova.

Takođe, izdata je i naredba Stručnom operativnom timu (SOT) da intenzivira svoj rad shodno pogoršanju epidemiološke situacije u Republici Srpskoj. Ovo se odnosi na stalno zasjedanje, prikupljanje izvještaja od gradskih i opštinskih štabova, analiziranje i pripremanje informacija, te redovno izvještavanje Republičkog štaba za vanredne situacije.

U prethodnih 24 časa, u Republici Srpskoj na koronavirus je testirano 1.188 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 407 lica (34% od testiranih).

BHRT