Pročitajte detalje Velikog Ilirskog ustanka od 6. – 9. god. n. e.

Lokalni rimski garnizon (riječ je vjerovatno o posadi koja je trebalo da brine i osigurava prikupljanje auksilijarnih snaga, a možda je riječ i o veteranima “pod zastavom”) je intervenirao. Ovu rimsku jedinicu su prvotni ustanici uništili. I tek nakon ovoga uspjeha, i ostali u tome taborištu okupljeni auksilijari su se pobunili i tako stvorili moćnu vojsku pod komandom Batona Dezitijatskog, prenosi IGES.

Uvod

Prostor Bosne i Hercegovine je nasaljen hiljadama godina o čemu svjedoče mnogi naučni dokazi. Nasuprot nauci koju moraju pratiti činjenice, mnogi narativi, tradicija i mitologija, izmjenili su svijest ljudi na prostorima Balkana pa su moguće razne vrste manipulacija kojima svjedočimo u svakodnevnom životu. U tom smislu su važna relevantna istraživanja kako bi se utvrdila istina o prošlosti, na koju možemo itekako biti ponosni kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Osvješćujući svoju bogatu i dugu prošlost, dio po dio, brzo ćemo uvidjeti da nam ona samo može pomoći u razumjevanju naše stvarnosti i kreiranju svih drugih aspekata života. Jaka i stabilna država, demokratija, ekonomija i ukupan prosperitet društva direktno zavisi od samosvijesti određene populacije, pa tako i naše. Zbog toga osvjestimo našu istoriju, kako bi se naučili kretati ka svojim budućim ciljevima.

Nučnim istraživanjem u kojem sam učestvovao utvrđeno je da je prostor Bosne i Hercegovine naseljen najmanje 15,000 godina. Također smo došli do podataka da je prilikom dolaska Slavena u 7. i 8. stoljeću, 80% genetske strukture pripadalo Ilirskim autohtonim narodima. Važno je istaći da su Slaveni zatekli naseljeno kompletno pdručje Dinarida, a ne kako neki pokušavaju reći da su zatekli prazan prostor. Zašto je to važno? Pa zbog toga što se time želi reći da svi narodi proizilaze iz slavenskog korjena, što je predpostavka za mnoge ideološke manipulacije koje smo spomenuli.

Ilirski narod koji je živio na ovim prostorima bio je organizovan u mnogim plemenima koja su imala svoje nazive o kojima ćemo kasnije nešto reći kroz tekst. Ta plemena su imala svoju organizaciju i bili svjesni svog identiteta i svojih interesa da opstanu na ovim prostorima. Ovdašnji čovjek je uvijek bio vezan za tlo na kojem je živio i danas živi, i nije bez otpora lahko prihvatao vlast različitih imperija koje su prolazile Bosnom i Hercegovinom. Jedan od najznačajnijih i prvih organizovanih otpora koji je pružen najpoznatijoj imperiji u istoriji ovih prostora, Rimskom carstvu, vodili su upravo pripadnici Iliria. Prije dvije hiljade godina, preciznije od 6. do 9. godine nove ere vođen je poznati Batonov ustanak (još poznat kao Veliki iliriski rat ili Batonovi ratovi). Moćna Rimska imperija je 3 i po godine vodila rat uz angažman oko 200,000 vojnika da bi zaustavila organizovane i ujedinjene Ilire. Otpor je vodio Baton Dezitijat, porjeklom iz Centralne Bosne čiji uspjeh se i danas izučava. Razlozi tog rata od prije 2,000 godina su vrlo slični i ostalim ratovima koji su vođeni na ovim prostorima, pa i do posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovdašnji čovjek je stremio ka slobodi, borio se za svoja prava tražeći svoje mjesto pod suncem. Karakteristike Batona i njegovih sljedbenika i danas su vidljivi u kulturi bosanskohercegovačkog čovjeka.

 

 

(Oslobodjenje.ba)