Problemi nevladinih organizacija u Republici Srpskoj

Podijeli članak:

Prema elektronskom registru udruga i fondacija, u Republici Srpskoj postoji više od sedam i pol tisuća nevladinih organizacija. Zbog političke krize, ali i najava o nacrtu zakona o radu neprofitnih organizacija, nevladin sektor susreće se s problemima. Pojedinim organizacijama i udrugama nisu produženi projekti što otežava njihove aktivnosti.

Udruženje “Otaharin” već 18 godina realizuje projekte iz oblasti podrške obrazovanju Roma, njihovoj integraciji i suzbijanju negativnih pojava poput prosjačenja i dječijih brakova. U posljednje vrijeme suočeni su sa poteškoćama.

DRAGAN JOKOVIĆ, Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja

“Mi smo svjedoci da se međunarodna zajednica povlači po pitanju podrške civilnom društvu Republike Srpske, da li je to zbog nekih političkih okolnosti, mi smo jako nezadovoljni zbog toga jer se umanjuje potreba ove djece i naših sugrađana”

Ovo udruženje jedno je od brojnih u Republici Srpskoj koje je osjetilo posljedice političke krize i najava o nacrtu zakona o radu neprofitnih organizacija.

 BRANKO TODOROVIĆ, Helsinški odbor za ljudska prava RS

“Nažalost nevladine organizacije u Republici Srpskoj kao i mnogi drugi segmenti društva platiće visoku cijenu kada je u pitanju međunarodna podrška i saradnja zbog politike vlade RS, to je zaista šteta, umjesto da se ulaže u one koji rade na izgradnji tolerancije, oni bivaju kažnjeni zajedno sa onima koji su prouzrokovali tako stanje”.

“Međunarodne organizacije odustaju od projekata i zbog toga što ne nailaze na adekvatnu saradnju”, dodaje Todorović.

BRANKO TODOROVIĆ, Helsinški odbor za ljudska prava RS

“Ako nemate institucionalnu podršku za saradnju, onda je ta saradnja u svakom slučaju otežana. Ne samo da su nvo uskraćene, dugoročno bilo koja vrsta samoizolacije zatvaranja, sprečavanja saradnje, pogotovo na tom naučno-kulturnom i ekonomskom dijelu je pogubna za manje sredine.”

U nevladinom sektoru kažu da je ovo samo početak.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, Transparency International BiH

“Već vidimo blago ograničenje u samom radu nevladinih organizacija, donošenja novih zakona u prvom redu zakon o stranim agentima ograničiće rad NVO, a samo onih koje su nezavisne u odnosu na vlast i imaju druge vrste prihoda i finansiranja.Ograničiće prostor za djelovanje, ograničiće javnu riječ”.

DRAGAN JOKOVIĆ, Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja.

“Jako težak period je pred nama, mislim da situacija uskoro neće biti bolja, žao mi je što sam pesimističan, i vi sami ste vidjeli podatke.”

Prema elektronskom registru udruženja i fondacija, u Republici Srpskoj postoji više od 7.500 nevladinih organizacija.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...