Probijeni putevi do sela na Bjelašnici

Zajedničkim naporima opštinskih službi u Trnovu, javnih i privatnih preduzeća, organizacija i građana na Bjelašnici, probijeni su putevi do sela na Bjelašnici, koji su zameteni velikim snježnim nanosima.

Kako je saopšteno, danima se čistio snijeg kako bi se uspostavilo normalno funkcionisanje života na prostorima ove opštine u Kantonu Sarajevo.

Snježni prekrivač koji je, prema zvaničnim mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda ovih dana dosezao i do 169 centimetara, a ponegdje su snježni nanosi bili i značajno viši, prijetio je potpunom paralizacijom života na ovom području.

Kako bi se izbjegao takav scenario i proglašenje stanja elementarne nepogode, odnosno, prije svega, očuvala komunikacija, nesmetano dopremanje namirnica u bjelašničkim selima, ali i pristup privrednim, turističkim kapacitetima i, posebno, skijaškim stazama na Bjelašnici, održan je sastanak predstavnika struktura Opštine Trnovo, KJKP “ZOI ’84”, Policijske uprave Hadžići, Policijske stanice u Trnovu, Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, predstavnika preduzeća i organizacija koje rade na održavanju puteva u ovom kraju, kao i drugih aktera.

Kako su potvrdili iz Opštine Trnovo, zacrtani ciljevi su ostvarenim velikim naporima i zalaganjima svih aktera. Posebno je naglašena briga o lokalnom stanovništvu, ali i posjetiocima Bjelašnice.

U tom smislu, uspostavljena je nesmetana komunikacija sa svim selima. Istovremeno i prostor platoa Babinog dola se intenzivno održava kako bi se omogućilo funkcionisanje turizma i sportskih aktivnosti građana i turista.

U narednim danima nadležne strukture najavljuju nastavak intenzivnih djelovanja kako bi se očuvale nesmetane aktivnosti na području Bjelašnice, odnosno Trnova.

Opštinske strukture zahvalile su svim akterima koji su dali doprinos kako bi se očuvalo normalno funkcioniranje života na Bjelašnici i prostorima općine Trnovo u ovom periodu.

BHRT