Priznanje za istaknutog autora: Počasno Srce Sarajeva Marku Kaznsu

Podijeli članak:

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, reditelju i piscu Marku Kaznsu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo film festivala (SFF), koji će biti održan od 11. do 18. avgusta.

Kako su saopštili iz SFF-a, ovo neće biti njegov prvi susret sa gradom: njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je za vrijeme rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburg, rečeno je dalje, posjetio je kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove.

“Donijeti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburgu u Sarajevo tokom njegove opsade pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio bilo je pod uticajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. Počasno Srce Sarajeva u mom će domu imati počasno mjesto i podsjećati me na potrebu da rizikujem, da djelujem u solidarnosti. Još mogu učiti od mladića koji sam nekad bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan”, rekao je Kazns.

Kazns je škotsko-irski reditelj. Njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova.

Na početku svoje karijere snimao je TV dokumentarce o djetinjstvu, neonacizmu i Mihailu Gorbačovu. Njegova prva knjiga bila je “Imagining Reality: The Faber Book of Documentary” (koju je “Times Literary Supplement” nazvao neophodnom). Kaznsov prvi dugometražni dokumentarac “The First Movie”, koji govori o djeci u Iračkom Kurdistanu, osvojio je nagradu “Prix Italia”.

“London Times” je njegovu sljedeću knjigu “The Story of Film” nazvao “daleko najboljom knjigom o kinematografiji koju smo pročitali”.

Ostvarenje “The Story Of Film: Odyssey” u trajanju od 930 minuta prikazano je na nekim od najpoznatijih međunarodnih filmskih festivala i u kinima širom svijeta. Uz to što je Majkl Mur filmu dodijelio nagradu “Stanley Kubrick”, bio je nominovan za BAFTA nagradu u Škotskoj i mnoge druge. Deceniju kasnije režirao je nastavak filma “The Story Of Film: A New Generation”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...