Primjena vještačke inteligencije u Bosni i Hercegovini

Podijeli članak:

Koncept vještačke intеligencije u Bosni i Hercegovini, u ovom trenutku, razumije manje od jedan posto stanovništva, što zemlju pozicionira na začelje relevantnih anketa. Procjene su da će u narednih trideset godina sve industrije, školstvo, zdravstvo i javna uprava na neki način implementirati vještačku inteligenciju.

Bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” nedavno je postala prva javna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja je u rad uvela vještačku inteligenciju.

ZLATKO MAKSIMOVIĆ , direktor bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina

“Moje mišljenje i mišljenje mojih kolega je da mi treba da kontrolišemo vještačku inteligenciju, a ne ona nas”.

NEBOJŠA TASIĆ, predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje

“Vještačka inteligencija je tu da pomogne ljekarima da se manje bave nekim administrativnim radom, a da svoj mozak koriste da na najbolji mogući način pomognu pacijentima”.

Istraživanja su pokazala da će generativna umjetna inteligencija u narednih deset godina moći doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda na globalnom nivou za sedam odsto. Kako bi se nosili sa ovim izazovima, upozoravaju stručnjaci, potrebna je strategijska inicijativa koja će podržati proces digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini.

DRAŽEN VIŠNJIĆ, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske

“U Republici Srpskoj imamo dobar primjer u Privrednoj komori. Privredna komora je razvila jedan četbot za privrednike u okviru jednog posebnog programa. Što se tiče servisa javne uprave, oni se uglavnom odnose na razvoj tih četbotova tako da su neke države razvile četbotove koji rade sa građanima”.

Internet je trenutno preplavljen člancima o napretku u polju vještačke inteligencije. Mnoge velike kompanije se već uveliko oslanjaju na ovu tehnologiju, a očekuje se da će vještačka intiligencija u bliskoj budućnosti zamijeniti 30 odsto poslova u razvijenim zemljama.

BORISLAV VUKOJEVIĆ, Fakultet političkih nauka Banjaluka

“Ta generativna vještačka intiligencija ima ogroman potencijal, ukoliko se koristi na pravi način. Ja volim reći da je generativna vještačka intiligencija onoliko dobra koliko su dobri ljudi i zato se akcenat uvijek stavlja stavlja na etičko korištenje vještačke intiligencije”.

Evropska unija trenutno vodi raspravu o zakonu, koji će vjerovatno biti prvi zakon o vještačkoj inteligenciji na svijetu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...