Prijetio državljanki BiH u Puli, pa ukradenim makazama napao prolaznike

Pulska policija uhapsila je mladića D.B. (23) koji je prijetio građanima u centru grada, a potom ukrao makaze kojima je napao prolaznike i ženu policajca.

Mladić je u ponedjeljak poslije podne prijetio državljanki BiH (35), a zatim ušao u prodavnicu i ukrao makaze kojima je napao prolaznika (55), a nakon toga i drugog muškarca (77), prenosi portal “24sata.hr”.

Niko od građana nije povrijeđen, a on je nastavio prema Trgu Portarata gdje su ga dvije policajke savladale uz upotrebu palice i uz pomoć građana.

Mladić se prvobitno oglušio o njihova upozorenja i naredbe, a na jednu je nasrnuo i pokušao ju ubosti makazama.

Prijetio joj je smrću, kao i ostalim prolaznicima koji su se okupili, a nastavio je sa prijetnjama i u policijskoj stanici.

Mladić je smješten u zdravstvenu ustanovu i nad njim će naknadno biti sprovedena kriminalistička istraga zbog više krivičnih djela.

Prema saznanjima portala, ovaj mladić je 2018. godine lažnom bombom blokirao slovenačku granicu na prelazu Kaštel-Dragonja. U autobusu je ispod sjedišta skrivao napravu za koju se kasnije ispostavilo da je lažna bomba. Zbog toga je bio osuđen u Kopru na 38 mjeseci zatvora.

Njegov otac je tada izjavio da je mladić “stalno bio na internetu”, te da je bio fasciniran islamskim ekstremistima, posebno Al kaidom.

Mladić se kasnije pokajao pred istražnim sudijom i rekao da je pogriješio, ali je nastavio nasilno ponašanje. Promijenio je ime i prezime, te ove godine završio na psihijatriji, odakle je pobjegao skočivši kroz prozor dnevnog boravka.