Prije 25 godina potpisan je Dejtonski sporazum

Prije 25 godina, u vojnoj bazi Vrajt-Peterson u gradiću Dejtonu, američkoj državi Ohajo, parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Ovim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su u konačnici i potpisnici Dejtonskog sporazuma – predsjednik RBiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, 14. decembra 1995. godine u Elizejskoj palati u Parizu.

Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Povodom 25. godišnjice potpisivanja sporazuma, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je rekao kako je Dejton omogućio dvije stvari, a to su mir i jednu BiH.

“Imamo jednu BiH za sve, gdje ima mjesta za sve. A kao što znate, kad čeljad nisu bijesna, ni kuća nije tijesna. Mir je samo početak, trebamo zajedno graditi dalje, tu smo svi da to učinimo”, poručio je Inzko.

Ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković istakla je da je u proteklih 25 godina, uz pomoć međunarodne zajednice, učinjeno mnogo i može se slobodno reći da je Dejtonski mirovni sporazum velikim dijelom ispunio svoju prvobitnu zadaću, očuvao je mir.

Svečana ceremonija u povodu godišnjice, održana je za vikend u sarajevskoj Vijećnici.

BHRT