Prijavio odlaganje medicinskog otpada pa zaradio batine

Darko Stanković iz Neuma lišen je slobode, nakon što je jučer zajedno sa svojim sinovima i radnikom svoje firme ispred Tržnog centra „Jabuka“ fizički nasrnuo na Josipa Butigana, nanijevši mu teže tjelesne ozljede, a što je portalu “Avaza” potvrđeno iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Napad  na Butigana dogodio se nakon što je neumskoj policiji prijavio Stankovića i Đuru Bogdanovića da na tamošnju deponiju otpada Klepovica dovoze medicinski otpad i zatrpavaju ga.

Iz MUP-a nam je, također, rečeno da provode detaljne istražne radnje u vezi slučaja koji im je Butigan prijavio 8.marta u kasnim večernjim satima, kada  su mu oni počeli upućivati prijetnje, a nakon što ih je zatekao na licu mjesta i svojom kamerom zabilježio dovoženje i zatrpavanje medicinskog otpada.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona nam je rečeno da je u jutarnjim satima, 9.marta obavljen uviđaj na licu mjesta, a uz policiju, rečeno nam je, djelovali su i komunalni inspektori.

  • Dovožen otpad iz Mostara i Širokog Brijega

    Dovožen otpad iz Mostara i Širokog Brijega

    FOTO: AVAZ


Kako saznajemo, inspektori i pripadnici Odjela kriminalističke policije PU Čapljina i danas su „češljali“ deponiju. Hitan sastanak zbog ovog skandala u Komunalnom preduzeću „Neum“ naložio je načelnik, Dragan Jurković.

Ljuba Goluža, direktorica ovog preduzeća kratko nam je kazala „ da su spomenute osobe nelegalno ušle u posjed deponije“, a više informacija nam nije mogla dati, jer, kako je kazala, čeka izvještaj policije.

Butigan nam je, pak, ispričao kako je već duže vrijeme uočio i to, u kasnim večernjim satima, da se nešto događa na deponiji. Nakon nekoliko dana, praktično, na djelu je uhvatio Bogdanovića i Stankovića. Bogdanović je, kazao je, medicinski otpad zatrpavao bagerom, dok ga  je Stanović, koji ima i lokalnu firmu, kamionima preduzeća „Gram trans“ iz Širokog Brijega dovozio na Klepovicu.

– Uspio sam vidjeti da su to lijekovi, zdravstvene legitimacije ustanova iz Mostara iz Širokog Brijega, odjeća, koja je, možda pripadala pacijentima i ko zna šta sve ne. To će, vjerujem, utvrditi inspekcija i policija koji su danas bagerima iskopavali ono što je zatrpano.Eto, čim sam prijavio, uslijedile su prijetnje, a onda i napda. Udarili su me u glavu, a od udarca mi je zatvoreno lijevo oko. Inače, o svemu sam obavijestio i SIPU – ispričao je Butigan za “Avaz”.

Inače, na Klepovici se još od prije rata odlaže otpad  s Pelješkog poluotoka, odnosno, općina Ston, Janjina i Orebić iz susjedne Hrvatske.

 

 

(avaz)