Prihvaćena jordanska rezolucija u UN-u bez kanadskog amandmana, BiH glasala “za”

Podijeli članak:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je usvojila rezoluciju koju je u ime Arapske lige predložio Jordan, a koja poziva na hitno, trajno i trenutno primirje u izraelsko-palestinskom sukobu. Bosna i Hercegovina je podržala rezoluciju koja je usvojena.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je sa 120 glasova za, 14 protiv i 45 suzdržanih usvojila jordanski nacrt rezolucije. U rezoluciji se poziva na trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava.

U rezoluciji se osuđuju svi činovi nasilja usmjereni protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve činove terorizma i neselektivne napade, ali se ne navode imena.

Većina članica Evropske unije je podržalo rezoluciju, a protiv od članica EU su glasale samo Austrija, Hrvatska, Češka i Mađarska.

Prije glasanja o jordanskom prijedlogu, Generalna skupština je odbila amandman koji je uložila Kanada, a u kojem se imenom navodio Hamas. U amandmanu se nedvosmisleno odbacuju i osuđuju teroristički napadi Hamasa 7. oktobra i zarobljavanje talaca te poziva na hitno i bezuvjetno oslobađanje zarobljenika.

Glasanje o kanadskom amandmanu

Glasanje o kanadskom amandmanu

Kanadski amandman podržalo je 88 članica, 54 je bilo protiv, a suzdržane su bile 23 članice UN-a. Za usvajanje su bile potrebne dvije trećine glasova.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nemaju obavezujuću snage kao odluke Vijeća sigurnosti, ali šalju jasnu političku i moralnu poruku.

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...