Priča o nabavci plina prerasla u sukob “Energoinvesta” i “BH Gasa”

Dugogodišnja priča o nabavci plina na koncu je prešla u sukob dvije firme, “Energoinvesta” i “BH Gasa”. U “Energoinvestu” podsjećaju da je Zahtjev za prelazak na “Turski tok” bio uslov da “Energoinvest” dobije ruski plin od 1. aprila, a trebalo je od 1. januara. Tvrde da “Turski tok” omogućava sniženje cijena plina za 25 posto.

Kažu da je “BH Gas” dostavio dokumente kojima se potvrđuje u martu uplata mađarskom transporteru u iznosu od oko milion dolara, i druga srbijanskom transporteru od oko 600.000. dolara za april.

[embedded content]

BISERA HADŽIALJEVIĆ, direktor “Energoinvesta”

“Nakon ovog sagledavanja i provjera da je jednostavno izvršena uprava od milion 600.000 dolara samo za transport koji se neće desiti. ‘Energoinvest’, uprava i ja smo definitivno podnijeli krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu za štete napravljene ‘Energoinvestu’. Da li ćemo plaćati penale? Ne. ‘Energoinvest’ je deklarisao ‘višu silu’ i ‘Energoinvest’ je pokrenuo postupak.’BH Gas’ je napravio štetu”.

Iz ‘BH Gasa’ poručuju da moraju platiti ono što piše u ugovoru. Neizvjesno je i da li će biti moguć povrat sredstava koje je ova kompanija uplatila Mađarskoj i Srbiji. Dodaju da ni cijena gasa nije niža.

JASMIN SALKIĆ, direktor “BH-Gasa”

“Garantujem da od ministra nije došao nalog da obori cijenu, jer je nemoguće da bude niža 20 posto. To je prva iznesena neistina u javnost, a nako dobro zvuči. Druga stvar koju svi zaboravljaju je da pored cijene, vama su ostali i mađarski ugovori koji nisu raskinuti do ovog momenta, to je druga laž iznesena u javnost”.

Zbog prelaska na “Turski tok” naša zemja bi se moga suočiti i sa sankcijama Sjedinjenih Država.

Iz ambasade za BHT1 podsjećaju da bi puno poštivanje Ugovora o Energetskoj zajednici, uključujući i usvajanje državnog zakona o električnoj energiji i prirodnom plinu, bilo bi od velike koristi za BiH kroz regulaciju sektora prirodnog plina, transparentnost cijena za potrošače i pružanje podrške investicijama u energetskom sektoru.

“Pozdravljamo napore Evropske unije i Energetske zajednice na identificiranju ključnih regionalnih enrgetskih infrastrukturnih projekata i apelujemo da se nastavi suradnja na realizaciji tih projekata, posebno cjevovoda prirodnog plina ‘Južna interkonekcija’ koji bi povezao BiH sa plinskom mrežom kroz Hrvatsku. Apelujemo na zemlje koje teže članstvu u Evropskoj uniji, poput BiH, da usklade svoje energetske politike sa politikama Evropske unije”, navode iz Američke ambasade u BiH.

U BH Gasu su naveli da su jučer održali sastanak sa resornim ministrom te da su dogovorene stvari koje se tiču, napominju, vidljivih propusta.

Dok se čeka smirivanje tenzija na relaciji “Energoinvest” – “BH Gas”, evidentno je da građani ne trebaju očekivati manje račune.

BHRT