Search
Close this search box.

Prevrtanje helikoptera kod Visokog već dvije godine misterija

Podijeli članak:

Iako su prošle više od dvije godine kako se kod Visokog prevrnuo skupocjeni helikopter Oružanih snaga (OS) BiH, javnost još ne zna zašto se to dogodilo, da li je letjelica u međuvremenu popravljena ili je neupotrebljiva, kolika je šteta i ko će je namiriti.

Dogodilo se to, podsjetimo, tokom redovne letačke obuke pripadnika Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH, na poligonu za letačku obuku 13. aprila 2022.

Iz Ministarstva odbrane BiH nismo uspjeli dobiti odgovor na naš upit, ali su nam krajem prošle godine, kada smo ih isto pitali, stavili do znanja da o ovom slučaju detalje vjerovatno neće nikad ni iznositi.

“Pošto se radi o sredstvu koje je od strateške važnosti za Oružane snage BiH, skrećemo vam pažnju da u procesu informiranja o ovom događaju nećemo odstupati od prakse kakva je i u susjednim zemljama po pitanju takvih događaja”, naveli su tada, između ostalog, iz Ministarstva odbrane BiH.

Radi se, podsjetimo, o helikopteru Bell Huey II s četiri člana posade, od kojih niko nije povrijeđen.

“Tokom redovne letačke obuke pripadnika Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH, na poligonu za letačku obuku kod Visokog, oko 11.30, došlo je do dinamičkog prevrtanja helikoptera OS BiH na tlu”, saopštilo je tada Ministarstvo odbrane BiH.

Nadležne službe Oružanih snaga BiH tada su pokrenule istragu o uzrocima prevrtanja letjelice.

“Na helikopteru ima vidljivih oštećenja”, dodaje se u saopštenju.

Inače, naši izvori ranije su istakli da je pitanje “da li će biti uopšte moguće helikopter vratiti u stanje upotrebljivosti ili će možda moći samo da se koristi za rezervne dijelove”. Koja je od ovih opcija izvodiva, nadležni nisu otkrili.

Naš sagovornik je, pritom, tada rekao da su mogućnosti kada je riječ o uzrocima nezgode dvije – ljudski faktor ili kvar.

“Ovo nije pad, već još, dok je bio na zemlji, okrenuo se na bok i onda je elisa napravila probleme koje je napravila”, rekao je izvor “Nezavisnih novina”.

Helikopter je, dodao je naš sagovornik, bio pod garancijom.

“Ukoliko je nezgoda posljedica tehničke greške, onda bi on po dobroj praksi trebalo da se zamijeni. Ako je u pitanju ljudska greška, onaj kome je doniran, taj snosi posljedice”, rekao je tada sagovornik “Nezavisnih novina”.

Inače, u ovaj slučaj se ubrzo nakon nezgode uključilo i Tužilaštvo BiH.

“Nakon zaprimanja informacije o prevrtanju helikoptera Oružanih snaga BiH na poligonu za letačku obuku kod Visokog, dežurni tužilac izdao je naredbu SIPA i MUP-u ZDK da u saradnji sa nadležnim službama Oružanih snaga BiH preduzmu potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti i uzroci prevrtanja letjelice. Nakon što budu okončane uviđajne radnje, Tužilaštvu će biti dostavljen izvještaj o preduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama”, naveli su tada iz Tužilaštva BiH.

Nove informacije koje stižu iz Tužilaštva BiH nisu detaljne. Predmet je, poručuju, u radu.

“Sprovode se potrebna vještačenja radi donošenja tužilačke odluke”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva BiH.

Oštećeni helikopter doniran je MO BiH, odnosno OS BiH, zajedno sa još tri ovakve letjelice, čija je primopredaja obavljena u decembru 2021. godine.

Prema dostupnim informacijama, ugovor o nabavci ukupno je vrijedan 38.539.378 američkih dolara, od čega je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara, a preostali iznos obezbijedila je Vlada SAD.

“Incident iz 2022. godine nema uticaj na buduće američke programe ili donacije Oružanim snagama BiH”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najbogatiji ljudi u Americi koncentrisani su u državama New York, Kalifornija, Teksas, Ilinois. Gotovo...

Ubjedljivo najviše problema imaće kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija...

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine,...

Četredestdevetogodišnji muškarac noćas je brutalno pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja...

Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  je prohodna, a vozačima se savjetuje...

Dok je većini građana BiH plitak džep za ljetovanje u Turskoj ili Egiptu, a...