Pretresi zbog ometanja istrage o ubistvu Dženana Memića

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, vrše pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza vezanih za slučaj ubistva Dženana Memića i prikrivanje dokaza.

[embedded content]

Prema nezvaničnim informacijama, vrše se pretresi objekata Hasana Dupovca i Zijada Mutapa na području općine Ilidža.

Hasan Dupovac je bivši načelnika MUP-a KS za saobraćajne istrage. Dupovac, je bio šef odsjeka za saobraćajne istrage u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen. On je također uzimao i izjavu od Alise Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, u prisustvu njenih roditelja.

Alisa Mutap je jedini svjedok događaja iz noći 8. februara 2016. kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede glave od kojih je i preminuo 15. februara 2016. godine.

U nastavku saopštenja iz Tužilaštva BiH navodi se da se na ovome radi već duži vremenski period.

Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi dulji vremenski period, a odnosi se na kaznena djela organiziranog kriminala, a u svezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. godine.

Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju, je službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo.

U interesu istrage, Tužilaštvo BiH ne može dati javnosti više detalja ni informacija, saopšteno je iz Tužilaštva.

Muriz Memić, otac Dženana Memića, u izjavi za N1 je kazao da je vjerovao državnomtužilaštvu.

“Dočekasmo nakon pet godina. Ifet (Feraget, advokat porodice Memić) je rekao na početku ‘Murize, ovo će trajati pet godina’. Mada ovo još nije kraj, ovo je tek početak. Ja sam znao za ovo, šutili smo, morali smo. Znao sam da će doći ovaj dan”, kazao je Muriz.

On je kazao da je od početka vjerovao Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo se…

Vrhovni sud Federacije razmatrao je žalbu Kantonalnog tužilaštva na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju “Memić”. Dužina opstrukcije istrage u predmetu “Memić” govori o sigurnosti pravosudne mafije da ih nećemo uspjeti razotkriti. Razumna odluka bi bila odbiti žalbu Kantonalnog tužilaštva kao neosnovanu, a najnerazumnija ukinuti presudu i odrediti suđenje pred Vrhovnim sudom, rekao je u razgovoru za BHT Uživo Ifet Feragetadvokat Muriza Memića.

Teško je kada te pravosuđe pravi budalom i kada ideš glavom kroz zid, ali mi ćemo se i dalje boriti i doći do kraja borbe, rekao je za BHRT Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića.

BHRT