Pretresi i hapšenja u više bh. gradova zbog krijumčarenja migranata i pranja novca

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine realizuju akciju kodnog naziva “Lipa” u okviru koje se vrše pretresi, lišenja slobode i privođenja više od 20 osumnjičenih osoba među kojima i strani državljanin.

[embedded content]

Prema naredbi tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Granične policije BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizovane kriminalne grupe, čiji pripadnici su osumnjičeni za krijumčarenje više stotina migranata kroz BiH i dalje prema Hrvatskoj.

Takođe, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom s područja Bihaća i okoline, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovini 2020. godine, obavljalo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja nezakonitih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno s partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, dokumentovano je oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili krivično djelo pranja novca.

U operativnoj akciji učestvuje više od stotinu policijskih službenika.

BHRT