Search
Close this search box.

Presuda o ilegalnom zatvoru u BiH je pravomoćna, stižu iz Amnesty Internationala

Podijeli članak:

Predstavnici Amnesty International, nevladine organizacija koja na globalnom nivou poduzima akcije u cilju zaštite i unapređenja ljudskih prava, stižu u narednih nekoliko dana u BiH, saznaje Fokus.ba.

Kako saznajemo, u fokusu interesovanja im je slučaj „kamp Lipa“ tako da će oni boraviti u Krajini odnosno u Bihaću. Riječ je o migrantskom kampu, preciznije zatvoru u kampu, za kojeg je prošle godine izrečena sudska presuda u Beču u kojoj je ustanovljeno da je ilegalan.

Austrijski Gvantanamo

Riječ je o svojevrsnom zatvoru izgrađenom u izbjegličkom kampu na Lipi nedaleko od Bihaća, a koji je bio projekat Internacionalne organizacije za migracionu politiku (ICMPD). Projekat je zaustavljen prije godinu dana, a do današnjeg dana nema pravnu osnovu niti građevinsku dozvolu.

Zahvaljujući pravnoj borbi organizacije SOS Balkanroute Bečki trgovački sud je odbacio sve optužbe graditelja zatvora ICMPD-a protiv SOS-a. Fokus saznaje da je presuda u međuvremenu postala i pravomoćna.

Faksimil presude Suda u Beču o kampu Lipa

ICMPD je tužio SOS Balkanroute zbog pojma „austrijski Guantanamo“, ali je bečki Sud čak i tom pojmu dao legitimet ustvrdivši u presudi da postoji dovoljno činjenica na osnovi kojih se ilegalni zatvor na Lipi može usporediti s Guantanamom.

-Dokazali smo da je usporedba Guantanamo itekako valjana jer je ovdje bez znanja javnosti, bez znanja lokalne zajednice, bez građevinske dozvole i pravne osnove, u jednoj drugoj zemlji u nekolonijalnom stilu, izgrađen ilegalni zatvor. Uostalom, Sud je usto čak uvažio i vizualnu sličnost objekta Camp David i zatvora na Lipi – kaže za Fokus Petar Rosandić, predsjednik SOS Balkanroute.

Iako su iz ICMPD-a najavljivali da će „ići kroz sve instance“ i uložiti žalbu na presudu, ipak su za sada odustali od daljnje borbe putem SLAPP tužbe protiv nevladine organizacije SOS Balkanorute.

Novac poreznih obveznika

S druge strane Rosandić i SOS Balkanroute u Austriji su nagrađeni nagradom nazvanom po uglednom austrijskom logorašu i antifašističkom borcu Ferdinandu Bergeru. Cijeli slučaj potresao je austrijsku javnost, s obzirom na to da je s potvrđenih 1,1 miliona eura novca austrijskih poreznih obveznika sagrađena sam kamp Lipa. Nakon što je manji koalicijski partner u vladi, Zelena stranka, pokrenula istragu u kojoj su došli do istih zaključaka kao i SOS Balkanroute, sada se temom želi baviti i Amnesty International Austria.

Kako je obznanjeno, predsjednica Amnesty International Austria Shoura-Zehetner Hashemi boravit će ovog vikenda u Bihaću, a predviđen je i dolazak ministra za ljudskih prava BiH Sevlida Hurtića, zatim Petra Rosandića (SOS Balkanroute), stručnjaka za međunarodno pravo Univerziteta u Beču Ralpha Janika te austrijskog influencera Daniela Landaua.

Amnesty je ranije pozdravio ukidanje zatvorskog projekta, koje su 8. juna prošle godine zajedno obznanili tadašnji premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić te ministar ljudskih prava Sevlid Hurtić, nakon zajedničkih sastanaka na Sarajevo Migration Dialogu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vlasti u Grčkoj jučer su zatvorili arheološki lokalitet Akropolj, jer je tu zemlju zahvatio...

Novi izvještaj Boston Consulting Group, The Network i The Stepstone Group, a u koji...

Netflixov šestodijelni dokumentarac “Hitler and the Nazis: Evil on Trial” postavlja pitanje da li...

Bh. nogometni reprezentativac Amar Dedić jedna je od želja italijanskog prvoligaša Napolija koji je...

Osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Tako glasi jedan od 14...

Policija u Doboju sumnjiči najmanje dva izvršioca za krivično djelo teška krađa nad privrednim...