Preminuo Mario Pejić

Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH preminuo je u KCUS-u. Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, potvrdila je za Hayat.ba ovu tužnu vijest.

-Bio je jako težak bolesnik. Jučer sam bila kod njega, bio je bolje, pričali smo. Danas kada sam ponovo bila u dijelu kliničkog gdje je bio smješten, dočekala me ta tužna vijest – kazala je Izetbegović.

Izražavamo duboko saučešće porodici Pejić.

Mario Pejić je intelektualac iz Sarajeva, rođen je 6. jula 1977. godine. Osnovnu školu je završio u Sarajevu, gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje – profesor sociologije, nakon čega je završio postdiplomski studij i stekao znanstvenu titulu magistra komunikoloških znanosti – usmjerenje odnosi s javnostima. Obranio je doktorsku disertaciju iz oblasti komunikoloških nauka i stekao zvanje doktora nauka.

Tokom svoje profesionalne karijere bio je direktor Medijskog centra HKD Napredak i radio postaje Vrhbosna iz Sarajeva, direktor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo (u dva mandata), direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) i član Poslovodnog odbora BHRT-a.

Autor, medijski promotor, scenarist i producent je više od osam stotina različitih kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija. Bio je član Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, priznanja i zahvalnica. Autor je velikog broja znanstvenih i stručnih knjiga i radova