Search
Close this search box.

Preminuo Ante Miketa, jedan od najstarijih poljoprivrednika u BiH

Podijeli članak:

U 93. godini preminuo je Ante Miketa, jedan od najstarijih poljoprivrednika u Jajcu, a možda i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Posljednji ispraćaj i ukop održat će se sutra na Gradskom groblju “Mašet” u Jajcu, s početkom u 16 sati.

Ante Miketa bio je istinski simbol jajačke poljoprivrede. Poljoprivredom se bavio od svoje 13. godine, neprekidno radeći na zemlji sve do svojih poznih godina. Njegovi proizvodi bili su redovno izloženi i prodavani na jajačkoj pijaci svake srijede, čineći ga prepoznatljivim licem među lokalnim stanovništvom.

“Od 13. godine bavim se poljoprivredom i od tada sve do danas sam u vodi i blatu. Osim mene, istim poslom bavi se i moj brat, koji je mlađi od mene dvije godine. Obrađujemo zemlju, kosimo, sijemo, pa čak uzgajamo i nešto od domaćih životinja,” prisjećao se Miketa u arhivskom članku koji smo s njim uradili prije pet godina.

Unatoč teškim ekonomskim uvjetima i slabijoj kupovnoj moći građana, Ante je uvijek nalazio načina da preživi i ostane pozitivan. “Prodaja je tanka, ali može se nekako preživjeti. Ko radi, taj će i imati neke koristi, jer ne možeš prekrstiti noge i čekati samo gotovo. Treba zapljunuti u šake pa raditi, nikoga se nećeš bojati, ni Boga ni ljudi. Sramota nije raditi, već ukrasti,” isticao je on.

Ante Miketa bio je poznat po svojoj vitalnosti i energiji, čak i u poznim godinama. I dalje je obavljao teške fizičke poslove, ne obazirući se na vremenske uvjete. “Bez obzira na vremenske uslove, ja radim, čak i po kiši. Nema života bez rada, niti zdravlja bez kretanja. Čovjek se treba paziti i na hrani. Najviše jedem povrće, voće, mliječne proizvode i med, a meso jedem u vrlo malim količinama. To je tajna moje dugovječnosti i života,” savjetovao je Miketa.

Porodica Miketa poznata je u Jajcu kao porodica dobrih i čestitih radnika. Njihova posvećenost poljoprivredi učinila ih je sinonimom za jajačku poljoprivredu, a njihov doprinos lokalnoj zajednici ostavit će trajni trag.

Njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za zajednicu, ali sjećanje na njegov trud, rad i savjete ostaje kao trajna inspiracija svima koji su ga poznavali. Neka mu je vječni pokoj i hvala.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...