Search
Close this search box.

Preminula slavna pjevačica

Podijeli članak:

Slavna južnoafrička pjevačica Bulelva Mekutukana, poznata kao Zahara, umrla je u 35. godini, objavio je tamošnji ministar kulture.

“Moje najdublje saučešće porodici Mekutukana i južnoafričkoj muzičkoj industriji. Vlada je već neko vrijeme uz porodicu. Zahara i njena gitara ostavile su nevjerovatan i trajan uticaj na južnoafričku muziku” rekao je ministar Zizi Kodva.

Zahara je u bolnicu primljena zbog komplikacija sa jetrom.

Snažan glas i sjajni albumi donijeli i brojna priznanja, a proslavio ju je debitantski album iz 2011. “Loliwe” koji se obožavao širom Afrike. Izdala je pet albuma i osvojila na desetine domaćih i međunarodnih nagrada.

Izvela je naslovnu numeru za Nelsona Mandelu u njegovoj kući prije nego što je umro 2013. godine, a kasnije je napisala omaž pjesmu sa tekstom: “Heroj heroja / Ne postoji nijedan kao on”. Ta pjesma je, kao i ostatak njene diskografije, otpjevana na mješavini kosa i engleskog.

Njen drugi album “Phendula” iz 2013. iznjedrio je tri hita koja su bila na vrhovima top ljestvica – “Phendula”, “Impilo” i “Stay”. Zaharin treći album “Country Girl” iz 2015. bio je trostruko platinasti.

Nakon odlaska iz TS Recordsa potpisala je diskografski ugovor s “Warner Musicom”, a njen četvrti album “Mgodi” iz 2017. bio je njen najprodavaniji album. Njen peti album “Nqaba Yam” iz 2021. zauzeo je prvo mjesto na iTunes-u.

Godine 2020. uvrštena je na BBC-jevu listu “100 Women”. Radi se o listi koju BBC objavljuje svake godine, a na njoj se nalaze uticajne žene iz raznih krajeva svijeta.

Pjevačica je prije četiri godine govorila o svojoj borbi s ovisnošću o alkoholu.

Njena sestra Nomonde je rekla da su joj doktori kazali da “ako nastavi da pije, ona će umreti”.

“Vodimo računa da uvijek postoji neko oko nje da je nadgleda, kako ne bi ponovo počela da pije” rekla je Zaharina sestra jednom prilikom, prenosi “Telegraf”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka