Premijera BHRT-ovog dokumentarnog filma o Raziji Mujanović večeras na 29. Sarajevo Film Festivalu

Podijeli članak:

Premijera dokumentarnog filma Velika Raza/Raza The Great, u produkciji BHRT-a, biće održana večeras na 29. Sarajevo Film Festivalu.

Dokumentarni film će biti prikazan od 22.00 časa u Cineplexxu (Dvorana 7).

Scenaristi i reditelji Medina Šehić i Vedad Hodžić za cilj su sebi postavili ostavljanje svjedočanstva o sportskoj i ljudskoj figuri Razije Mujanović, kao trajnoj inspiraciji novim generacijama.

Film Velika Raza/Raza The Great u produkciji BHRT biće prikazan u kategoriji BH film 29. Sarajevo Film Festivala.

Premijera je trebalo da bude održana sinoć, ali je odgođena nakon odluke organizatora da se sve jučerašnje projekcije filmova otkažu zbog Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju Dana žalosti.

TRAILER ZA DOKUMENTARNI FILM MOŽETE OVDJE

“Bilo je izazovno i zahtjevno jer, zapravo, ime Raze Mujanović obavezuje. U filmu smo, odabrali nekoliko tema, cjelina i najvažnijih košarkaških i profesionalnih koraka koje smo posebno obradili, nastojeći publici približiti njezinu istinsku strast i emotivnu vezu s košarkom, te hrabrost i odlučnost da uspije čak i u trenucima kad su na Razinoj strani bili samo visina i njezin karakter. Također smo govorili o jednom vremenu u kojem se razvila i dostigla vrhunac ženska košarka na ovim prostorima. Indikativno je da taj rast koincidira s profesionalnim rastom naše junakinje”, istakli su ranije Hodžić i Šehić.

Njezine četiri titule prvakinje Evrope s klubovima (Jedinstvo Aida iz Tuzle, Dorna Godella iz Valencije i Pool Comense iz Coma), srebrna odličja s Olimpijskih igara, Svjetskih i Evropskih prvenstava s reprezentacijom bivše Jugoslavije, zlato s Mediteranskih igara sa selekcijom Bosne i Hercegovine, te čak 13 titula nacionalnih prvenstava, avanturistički i hrabri poduhvati – rijetki u to vrijeme – u Sao Paulu i Detroitu (WNBA), raskošni su rezultati koji su joj donijeli priznanja poput članstva u FIBA Kući slavnih. Tri puta je bila proglašena za najbolju igračicu Evrope u izboru prestižnog lista Gazzetta dello Sport.

Kao Team manager košarkaških selekcija BIH, bilježi peto mjesto na Evropskom prvenstvu 2022. i plasman na Svjetsko prvenstvo, što je prava rijetkost među skromnim dometima bh. sporta posljednjih godina.

Velika Raza u filmu priča svoj život, profesionalnu karijeru, i osjećanja kojima prolazi kroz većinu tema vlastitom percepcijom. O igri, profesionalnim dometima i karakteru, osim nje, u filmu govore  košarkašice i košarkaši iz Razine generacije, i današnje generacije kojima je ona inspiracija, te osobe iz Razinog okruženja ili njeni savremenici… Razijin doprinos košarci i sportu generalno, a  naročito ženskom sportu je nemjerljiv.

Njezino odrastanje i razvoj, tokom kojih je svoju visinu (iz hendikepa kako to, uglavnom, doživljavaju tinejdžeri) pretvorila u kapital i benefit, jedinstveni su i vrijedni pažnje. Od Ratkovića do Kuće slavnih, životni su i profesionalni koraci hrabre žene koja je išla ispred svog vremena. Književnik i kolumnist Boris Dežulović u filmu kaže: “Raza je bila revolucionar, Rosa Luxemburg u ženskoj košarci…”

U filmu govore: Razija Mujanović, Bogdan Tanjević, Jadranka Savić, Slađana Golić, Aldo Corno, Boro Kontić, Boris Dežulović, Dino Rađa, Zoran Slavnić, Teresa Almoguera, Mara Fullin, Catarina Pollini, Tima Džebo, Sulejman Begović, Jusuf Nurkić, Jonquel Jones i Goran Lojo.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...