Prekinuta sjednica Komiteta za sudije i suđenje, nije se raspravljalo o Mateu Musi

Sjednica Komiteta za sudije i suđenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prekinuta je danas u Sarajevu.

Sjednica Komiteta za sudije i suđenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prekinuta je danas u Sarajevu.

Kako piše Faktor šest članova koji vode brigu o sudijama nisu se mogli dogovoriti o delegiranju arbitara za 23. kolo Premijer lige BiH, koje je na rasporedu predstojećeg vikenda.

Faktorov izvor iz “kuće fudbala” tvrdi da su Ibrahim Hasanbegović i Muamer Bureković napustili sjednicu, nakon čega je Hrvoje Turudić, novi predsjednik Komiteta (naslijedio Zorana Rebca) bio primoran da prekine sjednicu.

Navodi se i da je za sutra zakazano novo zasjedanje Komiteta, te da bi sutra trebala biti imenovana službena lica za 23. kolo bh. elite.

Izvjesno je i to da sutra odluku mogu donijeti četiri člana – Ognjen Valjić, Dragan Banjac, Miro Hrkač i Hrvoje Turudić, i to bez dvojice Bošnjaka koji su danas ukazali na nelogičnosti prilikom delegiranja.

Svjedoci smo da u posljednje vrijeme mnogo stvari u sudijskoj organizaciji NSBiH ne funkcioniše, a nedavno je ostavku podnio i predsjednik Rebac, koji je tada u pismo Izvršnom odboru otvoreno progovorio o narušenim odnosima unutra Komiteta.

“U Komitetu sam nešto više od tri godine i moram istaći da je sve do dolaska novih članova, rad Komiteta proticao u korektnoj atmosferi, te donošenju odluka koncenzusom, a zanemarivo rijetko, većinom glasova.

Vi ste bez uporišta u bilo kojem normativnom aktu, za vrijeme trajanja mandata, smijenili Nenada Šukurmu, iznimno stručnog i karakternog člana Komiteta, te na mjesto člana imenovali Ognjena Valjića.

Njegovim dolaskom poremećen je normalni rad i komuniciranje između članova Komiteta.

Frustracije i antagonizam prema članovima Komiteta, koji su ga prije tri godine suspendovali na duži period, što je na kraju rezultiralo i njegovim prestankom suđenja, ispoljava na gotovo svakoj sjednici Komitet”, napisao je Rebac u ostavci koju je krajem prošle godine dostavio Izvršnom odboru FSBiH.

Narušeni odnosi u Komitetu reflektuju se i na suđenje u PLBiH, pa većina klubova sve glasnije negoduje zbog tendencioznih grešaka zbog kojih sudije favorizuju pojedine klubove bliske čelnicima NSBiH (jučer se saopćenjem oglasio Željezničar, a danas i FK Sloboda).

Faktor piše i da se danas nije raspravljalo o Irfanu Peljti, koji je od kontrolora Radoslava Vukasovića za suđenje na meču Velež – Borac (2:0) dobio ocjenu 7,4, što se karakteriše kao loša ocjena.

Također, nije se raspravljalo ni o Mateu Musi, koji je oštetio Željezničar protiv Olimpika. O njima će se raspravljati tokom reprezentativne pauze, a njih dvojica neće biti delegirani za 23. kolo.

KOMENTARI