Search
Close this search box.

Pregledi prvačića u Jajcu: Zdravstveni rezultati za 2024. godinu

Podijeli članak:

U periodu od 6. do 24. maja 2024. godine u Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske djece JZU Dom zdravlja Jajce, izvršen je zdravstveni pregled djece koji pretenduju za upis u 1 razred Osnovne škole.

Ukupno je prijavljeno 135 djece od čega je testirano 127 djece. Najveći broj njih ukupno 124 su zadovoljili minimum kriterijuma za upis a kod troje djece upis je prolongiran za narednu školsku godinu te date jasne, precizne usmene i pismene upute kako da rade u narednom periodu i koriguju smetnje detaktovane na pregledu.

Značajan broj djece ima probleme i poremećaje osteomuskularne građe (loše držanje, skolioza, ravna stopala, problemi grafomotorike…) poslije čega odmah dolaze smetnje i poteskoće u govoru i artikulaciji.

Dobar dio upravo ove djece svoje probleme su još detaktoavali u vrtićima te uz pomoć stručnog osoblja (logoped) te upornošću roditelja, primjetan je napredak što je za veliku pohvalu uposlenika-profesionalaca koji aktivno rade u vrtićima na području naše Općine.

Pored navedenog, kod jednog broja budućih školaraca susreću se poremećaji i ispadi u vidnom polju, problemi sa sluhom, debljinom, pothranjenošću te određena problematika neurokognitivne prirode u ovom uzrastu.

Analizom dolazimo do zaključka da veliki broj ispada koji se susreću u ovom uzrastu, direktno se mogu povezati sa prekomjernom upotrebom mobitela, tableta, ekrana, tv i slično.

Apelujem roditelje da minimiziranju ekranizaciju ili je ukoliko je to moguće svedu na minimum. Ekraniziram ili kako ga danas moderno nazivaju “digitalni autizam” može da uspori razvoj djeteta, stvori probleme u kašnjenju sa govorom, probleme sa snom djeteta, djeca znaju biti agresivnija zbog neprikladnog i nekontrolisanog sadržaja koji gledaju, također mogu imati poteškoće u razvoju vještina socijalne komunikacije i interakcije te mnoge druge.

Preporuke su da se što više vremena provodi s djetetom u igri i zabavi, da se stimuliše razvoj kako fizički tako i neurokognitivni, da se provodi vrijeme u šetnji, prirodi i s prijateljima.

Uspostavite pravila i dajte smjernice djetetu kako bi se smanjio negativni uticaj ekrana. Ograničenjem sadržaja i vremenskog okvira korištenja uz kvalitetnu komunikaciju i interakciju već od rane predškolske dobi, može se postaviti dobar temelj za rani rast i razvoj jednog djeteta.

 

 

Denis Zjajo, dr. med. specijalista pedijatar

Služba za zdravstvenu zaštitu predškolske djece

JZU Dom zdravlja Jajce

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Današnjim utakmicama u grupama A i B će početi drugo kolo Evropskog prvenstva u...

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...