Predstavnički dom PSBiH danas o budžetu institucija BiH, srpski predstavnici neće učestvovati u radu

Za danas je najavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu. Međutim, kako je poručeno nakon jučerašnjeg sastanka lidera parlamentarnih političkih partija iz RS, srpski predstavnici od danas neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

“Ne povlači se niko ali nema uslova za rad u Savjetu ministara, Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH”,  rekao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, nakon sastanka povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH.

Inače, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je predloženi budžet u drugoj komisijskoj fazi, sa pet prihvaćenih amandmana.

Na prijedlog Kluba poslanika SDA prihvaćena su tri amandmana kojima se predviđa da osnovica plate za zaposlene u institucijama BiH iznosi 498,10 KM, a plata po ovoj osnovici obračunavala bi se u posljednjih pet mjeseci ove godine.

Kako su pojasnili predlagači amandmana, ovim bi se plate vratile na nivo iz 2012. godine i izvršilo djelomično usklađivanje s primanjima zaposlenih u entitetskim institucijama.

Usvojena su i dva amandmana Denisa Zvizdića, kojima se predviđa smanjenje budžetske rezerve, a ta sredstva bila bi upotrijebljena za finansiranje vrhunskog sporta.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je cilj izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici: Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Predstavnički dom bi, između ostalog, trebao razmatrati i zahtjev poslanika: Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

BHRT