Predstavljeni rezultati istraživanja o društvenoj koheziji u Jajcu

Podijeli članak:

Jučer su u Jajcu predstavljeni rezultati Istraživanja percepcije društvene kohezije u općini Jajce. Rezultat je to zajedničke saradnje u okviru projekta „Kohezija u zajednici Općine Jajce 2021 – 2024“ koji zajedno realiziraju Misija OSCE-a u BiH i Općina Jajce.

U radu sastanka učestvovali su načelnik općine Jajce Edin Hozan, direktori Javnih ustanova i preduzeća, članovi Koalicije za borbu protiv mržnje „Zajedno“, predstavnici nevladinih organizacija, članovi Općinskog tima za proveđenje Akcionog plana i predstavnici Misije OSCE-a u BiH Mladen Marjanac službenik za demokratski razvoj Terenskog ureda Travnik i Namik Hadžalić programski službenik za pitanja civilnog društva Misije OSCE u BiH.

Istraživanje o društvenoj povezanosti u Jajcu provela je proMente agencija za socijalna istraživanja u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a rezultate je predstavila Ivona Čelebičić generalna direktorica.

Istraživanje o odnosima među pojedincima i akterima u općini Jajce provedeno je u periodu od 12.08. do 11.09.2022. godine. Ukupno je ispitano 436 ispitanika, a istraživanje je bilo dobrovoljno, anonimno i namijenjeno punoljetnim građanima i građankama.

Na osnovu rezultata Istraživanja prezentovanih na sastanku učesnici su zaključili da je u cilju što organizovanijeg pristupa pitanju društvene kohezije i reakcije lokalne zajednice potrebno institualizirati Akcioni plan Kohezije u zajednici općine Jajce u narednom periodu.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan zahvalio se Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini na dugogodišnjoj saradnji i do sada realizovanim projektima na području općine Jajce.

„Ovakvi projekti i istraživanja su izuzetno važni za razvoj svake lokalne zajednice tako i za Općinu Jajce, kohezija i počinje na lokalnom nivou i postiže se zajedničkim djelovanjem svih nas i ključ rješavanja svih problema u zajednici je spremnost za komunikaciju i zajedničke aktivnosti“, kazao je Hozan.

Istraživanja o društvenoj koheziji u Jajcu je dio planiranih programskih aktivnosti kroz Akcioni plan kohezije u zajednici Općine Jajce za period 2021 – 2024. Prema ovom akcionom planu do sada je upriličeno nekoliko važnih sadržaja:

Okrugli sto posvećen društvenoj koheziji u čijem radu su učestvovali predstavnici javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač Općina Jajce; Susret kraljevskih gradova Vareša i Jajca uz obilježavanje Međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj; Radionice na temu „Zloupotreba društvenih mreža u širenju mržnje i predrasuda“ u jajačkim srednjim školama održane s ciljem podizanja svijesti mladih ljudi o opasnosti zloupotrebe društvenih mreža u širenju mržnje i predrasuda; Okrugli sto posvećen društvenoj koheziji i toleranciji u povodu Međunarodnog dana tolerancije; „Dijalog zajednice Jajce“ u sklopu projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ a kojeg zajedno provode EU, Ujedinjene nacije (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE), osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i utjecaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije u Jajcu.

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...