Predstavljena slikovnica “Naša priča”: Prva u BiH koja govori o nastanku porodice putem usvajanja

Podijeli članak:

U Dječijoj kući na Grbavici večeras je upriličena promocija slikovnice “Naša priča” koja govori o usvojenju djeteta.

Promocija, razgovor o slikovnici i svemu što prati usvajanje djece, organiziran je u povodu Svjetskog dana usvajanja, koji se obilježava 9. novembra.

O slikovnici su govorili Elzaheta Jamaković – profesor pedagogije i psihologije, Enes Šabić – šef službe za hraniteljstvo u Kantonu Sarajevo i Fahrudin Kučuk – jedna od najpriznatijih dječjih pisaca. Moderator je bio književnik i novinar Mehmed Pargan.

“Naša priča – Kako smo postali sretna porodica” je prva slikovnica u Bosni i Hercegovini koja na direktan, ali suptilan način govori o nastanku porodice putem usvajanja. Temelji se na istinitim događajima, a nastala je kao želja roditelja da svom dječaku približe istinu o njegovom porijeklu.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Kad je riječ o usvajanju/hraniteljstvu, najčešće se govori o samom procesu, sistemskim nedostacima, nepostojanju svijesti društva, itd. S druge strane, malo se govori o izazovima nakon što se desi usvojenje. Roditelji imaju strahove kako i kad djetetu reći da je usvojeno, a nedostaje sistemske i kontinuirane podrške. Upravo iz gore navedenih razloga, roditelji, koji su usvojili dijete, pokušali su naći adekvatne alate i pomoć.

Tražili su literaturu prilagođenu uzrastu njihovog djeteta koja bi mu pomogla da od malih nogu spoznaje činjenicu da je usvojeno. I pronašli su mnoge slikovnice, ali napisane na svim drugim jezicima osim na njihovom. Shvatili su tad koliko je ova tema zanemarena u njihovom društvu, te kako se malo govori o tome uključujući i obrazovne ustanove koje imaju izuzetnu važnu ulogu u pružanju podrške usvojiteljima i njihovoj djeci.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Sve ovo ih je motiviralo da napišu slikovnicu pod nazivom “Naša priča”. To je vrlo vrijedna, stručno i praktično utemeljena publikacija osmišljena s namjerom da na efikasan i učinkovit način pomogne djecu, roditelje, odgajatelje, učitelje, ali i sve ostale zainteresirane za razvoj i promociju razumijevanja porodica nastalih usvajanjem.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...