Predstavljen najskuplji novčić u historiji

Podijeli članak:

Predstavljen je novi novčić “Kruna” u čast kraljice Elizabeze II, napravljen od gotovo 4 kg zlata i više od 6.426 dijamanata. Po svemu sudeći, mogao bi biti među najvrjednijim svih vremena.

Tvorac luksuznog objekta nazvanog The Crown – East India Company – procijenio ga je na oko 23 miliona dolara (42 miliona KM).

Opisuju ga kao “16-mjesečni rad ljubavi” obrtnika iz cijelog Commonwealtha, a “mnogi su mislili da nije moguć zbog razmjera projekta i globalne nestašice dijamanata kao posljedice pandemije”.

Trenutni svjetski rekord za najskuplji novčić je rijedak zlatnik “dvostruki orao” koji je prodan za 15,17 miliona funti na aukciji 2021. Nije poznato hoće li novčić sa likom Elizabete II ići na prodaju.

Novčić je veličine košarkaške lopte i sadrži niz portreta Elizabete II.

Foto: East India Company

Foto: East India Company

“Kruna je pomno ručno izrađena: dijamanti su mukotrpno brušeni i pojedinačno postavljeni kako bi se besprijekorno uklopili u dizajn, dok su dvije različite postavke korištene da odražavaju lepršavu tkaninu britanskog Union Jacka”, saopćili su iz East India Company.

East India Company datira iz 1600. godine, kada ju je kraljica Elizabeta I. “podarila” svojim kraljevskim pokroviteljstvom, dopuštajući joj da trguje ekskluzivno začinima, čajem, kafom i drugom luksuznom robom s Istoka.

Kompanija je djelovala 300 godina prije nego što je raspuštena 1874. Godine 2005., biznismen porijeklom iz Indije Sanjiv Mehta stekao je prava na ime, prije nego što ga je 2010. ponovno pokrenuo kao lifestyle brend.

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...