Predstavljanje analize stanja stanovništva i projekcije do 2070. godine

Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini i Populacioni fond UN (UNFPA) u saradnji sa Agencijom za statistiku Bosne i Hercegovine i entitetskim statističkim zavodima predstaviće danas u Sarajevu Analizu stanje stanovništva i Projekciju stanovništva za period 2020-2070. godine u BiH.

Iz ove organizacije UN upozoravaju da Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja sa “najnižom niskom” stopom fertiliteta, ističući da će se najvažnija demografska posljedica dugoročnog niskog fertiliteta vidjeti kroz smanjenje ukupnog broja žena u reproduktivnoj dobi, a koji će još više dovesti do smanjenja ukupnog broja stanovnika.

Osim toga, kontinuirane emigracije mladih, radno sposobnih stanovnika u razvijene zemlje, kao i ubrzano starenje stanovništva imaće još i značajnije posljedice na stanovništvo i razvoj.

Iz UNFPA navode da se kao rezultat, ako se zadrže trenutni socio-ekonomski uslovi, očekuje da se ukupno stanovništvo u Bosne i Hercegovine može smanjiti za više od 50 odsto u narednih 50 godina, dok će starije osobe sa stopom od više od 40 odsto u ukupnom stanovništvu činiti najveću populacionu grupu, što će, smatraju iz ovog fonda, bez sumnje imati najveći uticaj na četiri sektora koja su od osnovnog interesa za javnost – obrazovanje, socijalnu zaštitu, zdravstvenu njegu i tržište rada.

Na prezentaciji će se medijima obratiti rezidentni predstavnik UN za BiH Ingrid Mekdonald, regionalni predstavnik UNFPA DŽon Kenedi Mosoti, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Adnan Cerić, te ekspert nevladine organizacije “Sekons” iz Beograda Danilo Vuković i ekspert sa Karlovog univerziteta u Pragu Tomaš Kučera.

Prezentacija će biti održana u Hotelu “Evropa”, sa početkom u 11.00 sati, najavljeno je iz UNFPA.

BHRT