Predstavljamo vam najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini – Blidinje

Podijeli članak:

Predstavljamo vam najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini – Blidinje (FOTO)

Sunčani dani i ugodne temperature na početku ovogodišnje jeseni su idealna prilika za posjetiti neke od parkova prirode, jezera, planina u Bosni i Hercegovini. Ekipa radija Zenit je odlučila posjetiti najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini – Blidinje.

Obgrljeno Vran planinom i Čvrsnicom, ovaj geomorfološki spomenik prirode izaziva divljenje i omiljeno je mjesto za izletnike i fotografisanje.

Iako je relativno plitko, s malom dubinom od jednog metra do maksimalnih četiri metra, posjetitelji se ljeti ovdje kupaju, dok zimi, kad se potpuno zaledi, postaje klizalište.

Voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Ono je dom nekoliko životinjskih vrsta, a u njemu se nalazi i endemska riba oštrulja, ubačena iz Buškog jezera.

Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto. Prilaz jezeru je preko gradova Jablanice ili preko Posušja. Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajolika područje oko jezera i jezero je 30. marta 1995. godine proglašeno parkom prirode.

Preporučujemo svima koji vole i žele upoznati sve posebnosti naše prelijepe zemlje, a jedno od njih je upravo i ovo mjesto, iskoriste slobodno vrijeme i posjete ovakva mjesta koja će im ostati dugo u lijepom sjećanju.

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...