Search
Close this search box.

Predstava “Mali ratovi i kabine Zare” Narodnog pozorišta Republike Srpske večeras u Jajcu

Podijeli članak:

Predstava “Mali ratovi i kabine Zare”, autorke Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana, biće izvedena večeras, 2. jula, u takmičarskoj selekciji Pozorišnih igara BiH na sceni Doma kulture u Jajcu s početkom u 19 sati.

Ova predstava, koja je nastala u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem iz Novog Sada, donosi priču o transgeneracijskoj traumi i društvenom nasljeđu. Prateći dva toka, razdoblje rata i mira, te odnos majke i kćerke, predstava istražuje tektonske promjene koje su se dogodile u društvu. Tekst “Mali ratovi i kabine Zare” nagrađen je na konkursu za najbolji savremeni domaći dramski tekst Sterijinog pozorja 2022. godine, čime je Vida Davidović još jednom dokazala svoj izuzetan talenat i kreativnost.

Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, dramaturg Robert Valtl, dok je muziku komponovao Petar Bilbija. Uloge tumače članovi ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske: Nikolina Friganović, Nataša Ivančević, Senad Milanović, Nataša Perić, Anando Čenić i Željko Erkić, kao i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci: Anđela Tasić, Anđela Rakočević, Miloš Drljača i Miloš Ćebić.

Vida Davidović, rođena 1998. godine u Istočnom Sarajevu, odrasla je u Banjaluci. Diplomirala je na smjeru Dramaturgija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gdje je i masterirala na smeru Teorija dramskih umetnosti i medija. Pored dramskog pisanja, bavi se i pisanjem filmskih scenarija i proze. Njen roman “Mučnina: o odrastanju” bio je u užem izboru za renomiranu NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2022. godine.

“Ovaj tekst sam napisala prije četiri godine i dosta se toga promijenilo od tada. Tada mi je bilo potrebno da sebi objasnim kako se to odrasta. Taj proces je dalekosežan i nepredvidiv i teško je odgovoriti na sva pitanja koja se u tom procesu nameću, naročito u okviru sukoba različitih generacija. Ta pitanja često ostanu neodgovorena i ostavljaju traume kojih ljudi nisu ni svjesni”, rekla je Davidovićeva.

Trenutno boravi u Sjedinjenim Američkim Državama kao stipendistkinja Fulbrajtovog programa na dvogodišnjim master-studijama kreativnog pisanja na Univerzitetu Nebraska u Linkolnu.

Večerašnja izvedba u Jajcu predstavlja izvanrednu priliku za publiku da uživa u savremenoj dramskoj umjetnosti i da se upozna sa radom jedne od najperspektivnijih mladih autorki sa ovih prostora.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...