Predsjedništvo BiH raspisalo tendere za nabavku limuzina, prodaja starih vozila također u tijeku

Podijeli članak:

U novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sastavljenom od Željke Cvijanović, Denisa Bećirovića i Željka Komšića, raspisani su prvi tenderi za nabavku limuzina ukupne vrijednosti od 572.365 KM. Tenderska dokumentacija obuhvaća nabavku vozila kategorije M1 za potrebe Predsjedništva, uključujući putničko motorno vozilo – višenamjensku limuzinu te SUV vozilo.

Vozilo kategorije M1, čija je vrijednost 318.357 KM s PDV-om, obuhvaća limuzinu s turbo benzinskim motorom minimalne snage od 338 kW. Uz to, vozilo mora biti crne metalik boje, proizvedeno 2023. godine i opremljeno zavjesama za zaštitu od sunca na zadnjim bočnim staklima, panoramskim staklenim krovom, digitalnim radio i TV prijemnikom, ugrađenim frižiderom/hladnjakom za piće, ugrađenim projektorom na prednjoj šajbi te multifunkcionalnim kožnim upravljačem s funkcijom izmjene brzina.

Mediji su prethodno izvijestili o nabavci dviju limuzina, koje su ukupno koštale 134.700 KM, u mandatu prethodnog sastava Predsjedništva BiH, u kojem su bili Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. Nakon što je ta informacija izašla u medijima, novoizabrani član Predsjedništva Denis Bećirović je odmah reagirao tvrdeći da je optuživanje novog saziva Predsjedništva BiH za nabavku vozila bezočna manipulacija i laž.

U međuvremenu, nakon donošenja prvih državničkih odluka, novo Predsjedništvo BiH odlučilo je nastaviti s nabavkom novih limuzina.

Osim toga, Sekretarijat Predsjedništva BiH trenutno prodaje tri stara neispravna vozila putem licitacije zatvorenih ponuda. Vozila koja su na prodaju uključuju 2008. godište BMW-a X5 po cijeni od 12.280 KM, 2012. godište Citroena C6 po cijeni od 3.977 KM i 2008. godište Škode Oktavije po cijeni od 2.460 KM.

Svi zainteresirani ponuđači mogu pregledati vozilo BMW X5 na parkiralištu ispred Administrativnim centrom Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu dana 2. lipnja 2023. godine, u vremenu od 12:00 do 14:00 sati. Ostala dva vozila mogu se pregledati u krugu Auto servisa AC QUATTRO također istog dana.

Prodaja ovih vozila odvija se prema načelu “viđeno-kupljeno”, što znači da se prodaja obavlja u stanju u kojem se vozila trenutno nalaze, bez naknadnih prigovora ili reklamacija vezanih uz njihovo stanje.

Pravo sudjelovanja u postupku licitacije putem zatvorenih ponuda imaju sva pravna i fizička lica koja polože odgovarajuću kauciju, osim zaposlenika Predsjedništva Bosne i Hercegovine i članova njihovih obitelji, kao i poslovnih subjekata koji su u njihovom isključivom ili djelomičnom vlasništvu ili vlasništvu njihovih srodnika.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 12. lipnja 2023. godine.

Ova najnovija nabavka limuzina od strane Predsjedništva BiH izazvala je određenu polemiku u javnosti, posebno s obzirom na visoke troškove. Kritičari smatraju da je nabavka skupih vozila neprikladna u trenutku kada se zemlja suočava s brojnim ekonomskim izazovima i potrebama za ulaganjem u druge prioritete, poput zdravstvenog sustava, obrazovanja i infrastrukture.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...