Predsjedništvo BiH danas o Nacrtu budžeta institucija BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebalo bi da na današnjoj sjednici razmatraju ovogodišnji budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza.

Vanredna sjednica o tom pitanju održana je 5. marta, ali su zatražene dodatne konsultacije o Nacrtu budžeta za 2021. godinu koje bi, također, trebale biti obavljene danas s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Vijeće ministara je 18. februara većinom glasova utvrdilo Nacrt zakona budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu.

Taj dokument usvojen je s pet glasova ZA i četiri protiv, a prema proceduri donošenja budžeta upućen je Predsjedništvu BiH koje je nadležno da ga u formi prijedloga dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Tegeltija je ranije izjavio da ministri iz reda srpskog naroda nisu glasali za Nacrt zakona o budžetu iz nekoliko razloga, a najvažniji među njima je činjenica da, kako kaže, nisu planirana sredstva za saniranje posljedica pandemije koronavirusa.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu. Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u nacrtu budžeta za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri posto, odnosno 67.452.574 KM.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je izjavio da bi se na današnjoj sjednici trebao naći i prijedlog angažiranja pripadnika Oružanih snaga BiH na istočnoj granici BiH kako bi se bolje regulirao ulazak ilegalnih migranata.

On je ponovio da je to treći put da se predlažu takve odluke, iako je on već glasao protiv njih. Dodik je najavio da će i danas biti protiv takve odluke te da nikada neće dozvoliti angažiranje vojske na granici.

BHRT